Cum se schimbă legislaţia după incendiul de la Colectiv: lumânărarele şi capelele nu au nevoie de avize pentru incendiu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte ce tipuri de clădiri şi amenajări au nevoie de avizarea şi/sau autorizarea privnd securitatea la incendiu, după aproape zece ani de la ultima HG adoptată de Guvern în acest sens şi după tragedia din Colectiv. 
Economica.net - Dum, 22 mai 2016, 20:56
Cum se schimbă legislaţia după incendiul de la Colectiv: lumânărarele şi capelele nu au nevoie de avize pentru incendiu

Noua Hotărâre specifică faptul că vor avea nevoie de avizele ISU şi clădirile de locuit, existente sau noi, cu mai mult de patru etaje la care se efectuează lucrări de mansardare.

Dacă HG din 2006 prevedea necesitatea avizelor pentru spaţiile de cazare destinate vieţii monahale, acum acestea sunt exceptate, alături de casele parohiale. Dacă înainte nu se menţiona nimic despre necesitatea avizării ISU pentru clopotniţe, lumânărare şi capele, noua HG vine şi spune explicit că acestea nu se supun avizării şi autorizării la securitatea în incendiu.

Mai au nevoie de avizare şi construcţiile sau amenajările sportive, cu o capacitate mai mare sau egală cu 200 de locuri pe scaune în interior, ori mai mare sau egală cu 5.000 de locuri pe scaune în aer liber. În acest ultim caz, s-a dublat capacitatea pentru scaunele în aer liber.

În ceea ce priveşte avizarea construcţiilor sau a amenajărilor temporare pentru spectacole sau întruniri, cu o capacitate mai mare sau egală de 200 de locuri, noua HG vine să compleze cu formula „pe scaune”. Aceste construcţii au nevoie de autorizări dacă au o arie desfăşurată mai mare sau egală cu 2.500 mp.

S-a adăugat o nouă categorie de clădiri care au nevoie de autorizaţii privind securitatea la incendiu: clădirile de cultură, cu suprafeţe mai mari sau egale cu 600 mp. 

Faţă de HG de acum zece ani, acum se doreşte ca parcările amenajate în clădire şi care au peste 10 autoturisme să aibă nevoie de avize. În prezent, au nevoie doar parcările amenajate în clădiri pentru mai mult de 20 de maşini. 

Tot în noua HG se mai arată şi faptul că au nevoie de autorizaţii şi avize şi centrele de agrement cu piscine interioare, exterioare, cu servicii de relaxare, terenurile de squash, sălile de aerobic, fitness, biliard, tenis de masă sau fotbal mecanic, terenurile de tenis, fotbal şi minifotbal cu vestiarele aferente care au o suprafaţă mai mare sau egală cu 600 mp. Dacă aceste centre sunt amenajate în clădiri rezidenţiale şi au sau depăşesc suprafaţa de 200 mp au nevoie de avizele ISU.

Adăugiri au fost operate şi în cazul unităţilor de primire turistică. Astfel, clădirile cu funcţiune turistică trebuie să aibă mai mult de trei camere şi/sau şase locuri pentru cazare. Au fost adăugate listei şi casuţele de tip camping, dar şi apartamentele şi camerele de închiriat.

O altă noutate se referă la necisitatea obţinerii avizelor pentru spaţiile amenajate în clădirile cu locuinţe, care au o arie desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp.

Dacă înainte clădirile sau spaţiile cu destinaţa de îngrijire a sănătăţii aveau nevoie de avize indiferent de aria de desfăşurare, acum se vor obţine avize pentru cele cu suprafeţe mai mari sau egale de 600 de mp, inclusiv dispensarele şi policlinicile.

Se vor autoriza şi spaţiile de învăţământ, supraveghere, îngrijire a copiilor, preşcolarilor, elevilor, studenţilor, bătrânilor, cu o suprafaţă mai mare sau cu egală cu 100 mp.

Gările, autogările, aerogările şi staţiile de metrou care au o arie egală sau mai mare de 600 mp au nevoie de avize. În vechea hotărâre era nevoie de avize pentru aceste construcţii indiderent de aria desfăşurată.

Dacă inainte sediile autorităţilor publice aveau nevoie de avize indiferent de aria construită, noua HG vine cu menţiunea că aceste au nevoie de avize dacă au aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 de mp.

Nu au nevoie de avize nici silozurile metalice, depozitele de furaje fibroase, serele, solarele, răsadniţele şi ciupercăriile. Se păstrează nevoia de avizare a clădirilor agrozootehnice sau agroindustriale închise, cu o arie construită mai mare sau egală cu 600 mp.

În plus, şi staţiile transportabile de distribuţie a carburanţilor la autovehicule care au o capacitate de stocare cel mult 30 mc au nevoie de avizele privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii.

Nu se supun avizării şi/sau autorizării lucrările de construcţii cu caracter militar, inclusiv lucrările cuprinse în programele de reparaţii şi investiţii derulate de MAPN, MAI, Ministerul Justiţiei, SRI, SIE, STS şi SPP, lucru care nu era menţionat în HG aflat în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic al companiei pe plan local în primele luni ale anului viitor.......
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...