Cum se schimbă salariile şi taxele pe muncă în noul program de guvernare al PSD

ECONOMICA.NET vă spune care sunt cele mai importante schimbări aduse de PSD programului de guvernare pentru salariaţii români. Punctual, de la 1 august, angajatorii vor plăti contribuţiile obligatorii la pensie şi la sănătate la nivelul salariului minim pentru angajaţii cu normă parţială. PSD revizuieşte în sus ţintele de creştere a salariului minim pe economie şi introduce salariul minim pe economie pentru licenţiaţi. Fiecare angajat la stat va primi un tichet de vacanţă în valoare de 1.450 lei, valabil până la sfârşitul anului viitor.
Cristina Şomănescu - joi, 29 iun. 2017, 09:49
Cum se schimbă salariile şi taxele pe muncă în noul program de guvernare al PSD

Odată cu numirea noului Guvern, PSD a modificat şi programul de guvernare, asumat în ianuarie. ECONOMICA.NET vă prezintă lista schimbărilor aduse de PSD programului de guvernare, care afectează toţii salariaţii din România.

De la 1 august, CAS şi CASS, plătite la nivelul salariului minim pentru toţi angajaţii care muncesc cu normă parţială. 

De la 1 august 2017, angajatorii vor plăti contribuţia pentru pensii (CAS) şi pentru sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii cu timp parţial de lucru şi pentru cei cu plata în acord, anunţă PSD în noul program de guvernare.

PSD revizuieşte în sus ţintele de creştere a salariului minim pe economie şi introduce salariul minim pe economie pentru licenţiaţi.

Astfel că, în programul de guvernare din iunie, PSD anunţă că în anul 2020, salariul minim va fi de 2.400 de lei, faţă de 1.750 lei – cât anunţase în programul de guvernare din luna ianuarie.

Stabilirea salariului minim brut pe economie funcţie de studiile absolvite de angajat. 

Salariul minim brut pe ţară pe care îl vor încasa absolvenţii de studii superioare va fi de 2.300 lei în 2018, de 2.640 lei în 2019 şi 3.000 lei în 2020, şi-a asumat PSD în noul program de guvernare.

Pentru angajaţii care nu au studii superioare, nivelul salariului minim brut în România va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020, se arată în noul program de guvernare.

Spre comparaţie, în programul de guvernare din luna ianuarie, PSD şi-a asumat că: „nivelul salariului minim brut în România va fi de 1.450 lei în 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020. Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 lei va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 de lei va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 de lei – cu 2.150 de lei. Valorile de mai sus reprezintă o variantă pesimistă (minimă), fiind foarte posibil ca acestea sa fie mult mai mari, în funcţie de evoluţia economică a României”.

În 2020, salariul mediu brut va depăşi 1.000 de euro, spune PSD.

Salariul mediu brut în România va depăşi 1.000 de euro în 2020, prognozează PSD în noul program de guvernare. Spre comparaţie, în programul de guvernare din ianuarie, PSD estima că salariul mediu brut pe ţară se va apropia de 1.000 de euro în anul 2020.

PSD îşi asumă acordarea tichetelor de vacanţă doar pentru anul 2018, nu anual, cum anunţase în ianuarie. Concret, fiecare angajat la stat va primi un tichet de vacanţă în valoare de 1.450 lei, valabil până la sfârşitul anului viitor.

Fiecare salariat din sistemul public va beneficia de un tichet de vacanţă în valoare de 1.450 lei, valabil până la finalul anului 2018. Acordarea tichetului de vacanţă se va face de fiecare ordonator de credit fie în 2017, fie în anul 2018, în funcţie de solicitările angajaţilor, dar şi de disponibilitățile financiare ale instituţiei pentru anul 2017, îşi asumă PSD în noul program de guvernare.

Iniţial, în programul de guvernare din ianuarie, PSD anunţase că salariaţii din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, care va putea fi utilizat în interiorul graniţelor României.

De la 1 ianuarie 2018, vom avea de plătit cel mult 10 taxe.

Persoanele fizice vor plăti maximum 10 taxe, spune PSD în noul program. Printre acestea se numără CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe maşina, contribuţia de solidaritate, vignieta, îşi asumă PSD în noul program de guvernare.
Agenţii economicii vor avea de plătit maximum 40 de taxe fiscale şi nefiscale.
În total, începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50, se mai arată în noul program de guvernare.
Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România, dar şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele care vor fi eliminate.

Impozit pe venit global la nivelul persoanei fizice, nu pe gospodărie, cum anunţase iniţial PSD.

Începând cu 2018, se introduce impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat, organizat la nivelul ANAF, se arată în noul program de guvernare al PSD.
Veniturile mai mici de 2.000 lei pe lună vor fi scutite de impozitul pe venitul global.
Se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie, spune PSD în noul program de guvernare.
Începând cu anul 2018, se va implementa procedura depunerii declaraţiilor de patrimoniu, se mai arată în noul program PSD.

Spre comparaţie, în programul de guvernare din ianuarie, PSD spunea că „începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declaraţia de venit global”.

La 1 ianuarie vom avea o bază de date online cu toţi românii angajaţi în sectoare cu incidenţă ridicată a muncii la negru. 

La 1 ianuarie 2018, autorităţile vor realiza o bază de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru, se arată în noul program de guvernare. Măsura fusese asumată de PSD încă din ianuarie, dar fără termen de implementare.

PSD îşi asumă ca termen 1 ianuarie 2018 pentru scăderea impozitului pe venit în cazul activităţilor independente.

De la 1 ianuarie 2018, cei care au activităţi independente vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică, nu pe activitatea desfăşurată. Măsura a fost asumată de PSD în programul din ianuarie, dar fără termen de punere în aplicare.

Tot începând de la 1 ianuarie, managementul public va fi depolitizat în întregime, susţine PSD. 

PSD şi-a asumat ca termen pentru depolitizarea managementului public începutul anului viitor.

Concret, de la 1 ianuarie 2018, managementul public va fi depolitizat în întregime, de la nivelul de sub secretar de stat în jos. Concursurile pentru accederea la funcții de conducere în sistemul public se vor face transparent, pe bază de proiecte de management, dar şi de verificarea cunoştinţelor, evaluate de către evaluatori independenţi, cu o bună reputație morală şi profesională, şi-a asumat PSD în noul program de guvernare.
Această măsură a fost anunţată şi asumată de PSD în programul de guvernare din ianuarie, dar fără termen de punere în aplicare.

Angajamente asumate de PSD în programul de guvernare din ianuarie, care rămân valabile în noul program:

  • De la 1 ianuarie 2018, reducerea impozitului pe venit, de la 16% cât este în prezent la 10%.
  • De la 1 ianuarie 2018, scăderea contribuţiilor cu 4,25 de puncte procentuale: de la 39,25% cât sunt în prezent la 35%.
  • Din 2018 se elimină 4 din cele 6 contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu CAS şi CASS, datorate de către angajat, dar plata celor două contribuţii (la pensii şi sănătate) rămâne în sarcina angajatorului. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%.
  • Totodată, vor fi eliminate inechităţile privind plata contribuţiilor în procente egale pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile.
  • De la 1 ianuarie 2018, eliminarea impozitului pe dividende.
  • Pentru cei care au activităţi independente, CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează venituri din activităţi independente, dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreținere etc). Toate acestea vor permite ca cei cu activități independente să nu mai fie nevoiți să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci acestea să se depună o singură declaraţie pe an, în primul trimestru al anului următor obținerii veniturilor.

Ţinte neonorate de PSD

În programul de guvernare din ianuarie, PSD şi-a asumat că începând din 2017, bugetele instituţiilor publice vor cuprinde obligatoriu alocări financiare pentru dotarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale salariaţilor. PSD şi-a revizuit termenul de la care se va pune în aplicare această măsură, respectiv anul 2018.

În programul de guvenare din ianuarie, PSD spunea că până la 1 iulie 2017 ” se va adopta noul statut al funcţionarului public, care va cuprinde foarte clar atât drepturile, cât şi obligațiile acestora, nivelul de răspundere, dar şi beneficiile unei cariere bazate pe performanţă, însă şi pe eliminarea favorurilor făcute pe “prietenii” sau prin acte de corupţie”. Nu şi-a onorat promisiunea asumată în vechiul program de guvernare. În noul program, PSD spune că noul statut al funcţionarului public va fi asumat până la 1 decembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...