Cum şi-a făcut IKEA loc în topul retailerilor de mobilă din România

Cu un singur magazin, suedezii de la IKEA au reuşit într-un singur an să urce direct pe locul trei în topul retailerilor din industria mobilei. De atunci s-a păstrat pe poziţii, dar "muşcă" tot mai serios din cotele de piaţă ale primilor doi jucători, Elvila şi Mobexpert. Nimic nu se compară însă cu mobila "no name".
Alina Stanciu - Dum, 27 mai 2012, 22:04
Cum şi-a făcut IKEA loc în topul retailerilor de mobilă din România

Elvila, lanţul de magazine de mobilă deţinut de omul de afaceri român Viorel Cataramă, este de ani buni lider de piaţă pe acest segment. Urmează Mobexpert, un alt brand românesc deţinut de Dan Şucu, şi din 2008 încoace, IKEA, retailerul suedez care şi-a deschis în martie 2007 primul magazin din România, în zona comercială Băneasa. Criza financiară a lovit însă diferit în cei trei mari actori ai comerţului cu mobilier.

Direct pe locul trei

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor remis ECONOMICA.NET, în 2008, primul an în care IKEA apare în statistici, retailerul suedez avea o cotă de piaţă de 10%, adică aproape jumătate din cât controla liderul de piaţă Elvila (21,1%). Tot atunci, cota de piaţă a grupului Mobexpert ajunsese la 18,7%. 

Suedezii câştigă teren

Un an mai târziu, când situaţia economică din România şi-a spus cuvântul asupra buzunarelor consumatorilor, iar piaţa s-a contractat de la aproximativ 3,317 de miliarde de lei (în jur de 753 de milioane de euro) la 3,24 miliarde de lei (736 de milioane de euro), clienţii Elvila şi Mobexpert s-au împuţinat, în timp ce IKEA, dar şi producătorii „no name” au adunat tot mai mulţi adepţi. Suedezii au avut un salt de 0,6 puncte procentuale, ceva mai puţin decât comercianţii de mobilier „no name” (0,9 puncte procentuale), în vreme ce cota de piaţă a Elvila a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, iar Mobexpert a pierdut 1,3 puncte procentuale. 

IKEA lovită de criză

În 2010, piaţa de profil a scăzut şi mai mult, până la 3,20 milioane de lei, fapt ce s-a văzut negativ în cotele de piaţă ale celor trei mari jucătorilor din industria de profil. Dintre toţi, IKEA a fost însă cel mai puţin afectată, scăderea fiind de numai 0,2 puncte procentuale, până la 10,4% din piaţă, faţă de Elvila care a suferit o diminuare de 3 puncte procentuale a cotei sau Mobexpert, cu un minus de 1,3 puncte procentuale în cota de piaţă. În schimb, câştigători în bătălia pentru banii consumatorilor au fost  producătorul de mobilier din lemn masiv Simex, care a căştigat 1,2 puncte procentuale din piaţă, Inditex, compania care operează magazinele Zara Home, cu un plus de 0,1 puncte procentuale şi comercianţii „no name”. Aceştia din urmă controlau în 2010 47,7% din piaţa de mobilier din România, faţă de 47,6% în 2009 sau 46,7% în 2008.

Un an mai bun

Potrivit datelor Euromonitor, după doi ani de declin, piaţa mobilierului din România a înregistrat anul trecut o uşoară creştere, până la 3,210 miliarde de lei. În consecinţă, retailerul suedez IKEA a mai câştigat adepţi, atingând o cotă de piaţă de 11,6%, în vreme ce Elvila şi Mobexpert au continuat declinul, ajungând la 16,9% şi respectiv 15,3% din piaţă. Iată că, la patru ani de deschiderea primului magazin IKEA din România, cei mai mari retaileri români, Elvila şi Mobexpert, au pierdut 19,9% şi respectiv 18,1% din piaţă. Aceasta în contextul în care segmentul controlat de comercianţii no name a rămas în perioada analizată aproximativ constant (46,7% în 2008 faţă de 46,6 in 2011).

Cine a mai „furat” din clienţi

IKEA nu este însă singura compania către care au migrat o parte dintre clineţii Elvila Şi Mobexpert. Astfel, la nivelul anului trecut, austriecii de la kika, intraţi pe piaţa autohtonă în 2008, ajunseseră la o cotă de piaţă de 4%, în vreme ce Simex a crescut în patru ani de la 0,5% la 1,9%. De asemenea, alte 0,6% din piaţă au revenit magazinelor Zara, operate de Inditex. 

 

 


 

 

 

 

3,210 

 

  

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...