Cum stă România financiar la jumătatea anului, după faza critică a crizei COVID
Florin Cîțu a dezvăluit că veniturile bugetare la 6 luni sunt peste cele de anul trecut, în ciuda închiderii multor activități economice de către ordonanțele militare.
“Am avut dreptate, pare că avem parte de o evoluție în formă de V. Veniturile bugetare pe luna iunie sunt mai mari decât cele de anul trecut”, a spus ministrul imediat după ce a prezentat programul de relansare economică, în care cea mai importantă componentă rămâne acordarea de granturi, bani direcți, IMM-urilor afectate de criza COVID.
Diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, a păstrat în toată această perioadă o dinamică dublă față de cifrele de anul trecut. Prin extrapolare, deficitul bugetar la jumătatea anului va depăși 4% din PIB sau se va situa în această zonă. El ar urma să crească, după estimările ministrului Cîțu la 6,7% din PIB la sfârșitul anului.
Cifrele publicate oficial la această oră cuprind doar primele cinci luni. La sfârșitul lunii mai, deficitul la 5 luni era de 3,59%. Veniturile statului pe primele cinci luni erau cu 3,4% mai mici decât cele din aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile erau cu 14% mai mari, în același interval.
Aceste cifre plasează România în rândul celor mai prudente țări. În zona euro deficitele bugetare vor fi în medie de 13% din PIB, după estimările citate de ministrul Finanțelor.
“În acest moment şi lucrurile arată ok”, a spus el.
Rectificare bugetară după jumătatea lunii: negativă “parțial”
Întrebat de ECONOMICA.NET dacă rectificarea bugetară pregătită de guvern pentru a doua jumătate a lunii iunie va fi negativă, ministrul Finanțelor n-a negat, dar a folosit cuvântul “parțial”. Semn că veniturile bugetare ar putea fi puțin sub așteptările de la rectificarea precedentă, operată în aprilie, în plină criză COVID.
Pe parte de cheltuieli, guvernul urmărește să crească cheltuielile, în special pentru investițiile în infrastructură. Ministerul Transporturilor va avea o „sumă-record” pentru investiții la rectificarea bugetară, a anunțat ministrul Finanțelor recent, prioritatea zero fiind autostrada Sibiu-Pitești.
Șocul din toamnă
Un nou șoc pândește starea finanțelor publice în septembrie, când, potrivit legii în vigoare, pensiile ar urma să crească cu 40%. Ministrul Finanțelor a declarat că tot ce își permite România acum pentru a rămâne stabilă este o creștere de 10%. Însă premierul Orban și-ar dori o creștere de 15%