Cum stă România pe harta mondială a clusterelor de tehnologie și știință

În 2022, Tokyo-Yokohama este cel mai important centru de știință și tehnologie din lume, arată datele World Intellectual Property Organization (WIPO) din raportul Global Innovation Index (GII) pentru anul 2022. Indexul global al inovării 2022 anunță cele mai mari clustere de inovare în domeniul științei și tehnologiei (S&T) din lume, cu cea mai mare densitate de inventatori și autori științifici.
Lidia Neagu - mar, 18 apr. 2023, 22:07
Cum stă România pe harta mondială a clusterelor de tehnologie și știință

Clusterele de inovare S&T (Știință&Tehnologie) sunt adesea denumite „hub-uri științifice și tehnologice” adică zonele geografice din întreaga lume cu cea mai mare densitate de inventatori și autori științifici. WIPO este Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization) este una din agențiile specializate ale Națiunilor Unite.

Un cluster de tehnologie și știință este important deoarece permite concentrarea resurselor, cunoștințelor și experienței într-un anumit domeniu. Acest lucru poate crea o sinergie între organizațiile din acel domeniu, facilitând colaborarea și schimbul de idei și informații. Clusterul poate atrage noi investiții și poate crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în regiunea respectivă. Prin urmare, un cluster puternic poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei locale și naționale, precum și asupra cercetării și dezvoltării în acel domeniu.

În 2022, Tokyo-Yokohama este cel mai important centru de știință și tehnologie din lume, urmat de Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou (China și Hong Kong, China), Beijing (China), Seul (Republica Coreea) și San Jose-San Francisco (Statele Unite).

Primele 10 clustere rămân la fel ca anul trecut, cu o singură diferență: Shanghai și Suzhou au fuzionat între timp într-un singur cluster.

China se află acum la egalitate cu Statele Unite în ceea ce privește numărul de clustere S&T din Top 100

În 2022, ca și în anii precedenți, cele mai importante 100 de clustere S&T sunt puternic concentrate în trei regiuni, respectiv: America de Nord, Europa și Asia dar, mai ales, în două țări: Statele Unite și China.

Potrivit raportului, anul trecut, pentru prima dată, China găzduiește la fel de multe clustere ca și Statele Unite, cu 21 de clustere fiecare. Urmează Germania, cu 10 clustere în top 100, cu Köln și München ca cele mai mari două clustere. Japonia are cinci clustere în Top 100, cu Tokyo-Yokohama și Osaka-Kobe-Kyoto, de asemenea, reprezentate în primele 10 clustere la nivel global.

În Europa, pe lângă Germania există și alte economii cu huburi științifice importante. Franța, de exemplu, are 4 clustere în Top 100, în timp ce Marea Britanie, Elveția și Suedia au fiecare câte 3.

La ca rezultatele de anul trecut, cu excepția Chinei, doar cinci economii cu venituri medii au clustere în Top 100, și anume:
⦁ Brazilia (1 cluster), cu São Paulo, singurul cluster S&T din top 100 din America Latină;
⦁ India (4), cu Bengaluru, Delhi și Mumbai, ca și anul trecut, și Chennai, care intră în Top 100 pentru
pentru prima dată;
⦁ Republica Islamică Iran (1), cu Teheran;
⦁ Turci (2), cu Istanbul și Ankara;
⦁ Federația Rusă (1), cu Moscova.

Autorii remarcă faptul că, dintre grupurile menționate mai sus, Ankara și Istanbul, cele două grupări turcești, dar și Mumbai au făcut salturi semnificative în față.

România, în afara Topului

Utilizând aceleași praguri ca pentru identificarea celor mai importante 100 de clustere S&T, GII 2022 identifică, de asemenea, clusterele din afara primelor 100, fără a stabili un clasament precis al acestora.

Pe baza acelorași parametri aplicați pentru a produce clasamentul primelor 100, au fost identificate 123 clustere suplimentare în afara primelor 100, inclusiv 23 de clustere cu sediul în Statele Unite, 13 în China și Germania și 10 atât în Franța, cât și în Regatul Unit.

În această secțiune a fost menționată și România, cu un cluster la București. Țara noastră nu înregistrează performanțe nici în clasamentul celor mai inovatoare ţări din lume. Indexul global al inovări pe anul 2022 ne plasează pe locul 49 în lume și pe locul 31 în Europa. Și chiar dacă ne menținem în Top 50, ne depăşesc de aproape toate ţările din regiune, mai puțin Serbia, Moldova și Ucraina.

Clusterele cu cea mai intensă activitate

Începând din 2020, GII prezintă, de asemenea, primele 100 de clustere clasificate în funcție de intensitatea lor activității lor – și anume, suma cotelor de brevete și de publicații științifice împărțită la populație.

Autorii au constat că Universitatea Cambridge din Regatul Unit și Eindhoven din Țările de Jos/Belgia sunt
cele mai intense clustere cu activitate S&T, urmate de Daejeon (Republica Coreea), San Jose-San Francisco (Statele Unite) și Oxford (Regatul Unit).

Suedia înregistrează o performanță puternică în general, cu Lund-Malmö, Stockholm și Göteborg. Doar San Jose-San Francisco face parte din primele cinci locuri atât în clasamentul general, cât și în clasamentul GII privind intensitatea S&T.

Datele au mai arătat că multe clustere europene și americane prezintă o mai mare intensitate în domeniul S&T decât a omologilor lor asiatici. Statele Unite au șapte clustere în primele 25 de clustere în funcție de intensitatea S&T, urmate de Germania, cu cinci, și de Elveția și Suedia cu câte trei.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) înregistra scăderi de aproape 3% pe aproape toţi indicii în şedinţa de joi, în jurul orei 12:50, şi consemna tranzacţii în valoare de 2,63 miliarde de lei......
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul trei, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.582 ...
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Rusia - Preşedintele Vladimir Putin îşi susţine joi conferinţa de presă anuală, precum şi programul televizat de ...
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Freshful by eMag, cel mai mare retailer alimentar online din România, estimează că anul acesta clienții companiei vor ...