Cum sunt prețurile la alimente față de anul trecut în România și restul UE. La carne și ouă scumpirile sunt peste media UE

Față de septembrie 2022, prețurile alimentelor de pe rafturile magazinelor din România au crescut la fel de mult ca și media europeană, adică cu 9,2%. La carnea de porc, de pasăre și la ouă, prețurile din România sunt cu câteva puncte peste media UE. Singura produs de bază care s-a ieftinit este uleiul.
Economica.net - mie, 08 nov. 2023, 22:06
Cum sunt prețurile la alimente față de anul trecut în România și restul UE. La carne și ouă scumpirile sunt peste media UE

Influențate în general de aceeași factori care schimbă trendurile și în celelalte state europene, prețurile alimentelor de pe rafturile magazinelor din România au crescut în septembrie față de perioada similară a anului trecut cu 9,2%, exact cât este media de creștere și la nivelul UE, potrivit datelor Comisiei Europene.

Spre comparație, în regiune, prețurile au crescut ceva mai mult în unele state, cu 11,3% în Slovacia, 11,1% în Polonia, 11,7% în Ungaria, 10,9% în Bulgaria,  10,7% în Croația sau 9,6% în Grecia în timp ce în altele precum Cehia scumpirea a fost de numai 5,7%, în Letonia de 5,1%, în Danemarca și Finlanda de 4,7% și în Elveția de 3,9%.

Dacă ne uităm însă pe categorii de produse, la carnea de pui, porc și ouă avem printre cele mai mari scumpiri, peste media UE.

Mai exact, la carnea de porc, avem a 8-a cea mai mare scumpire din UE, respectiv 13,7% față de 9,3% cu cât s-au majorat, în medie prețurile din UE. recordul aparține Bulgariei unde kilogramul de porc s-a scumpit cu 17,4% în septembrie 2023 vs perioada similară a anului trecut, în timp ce în Croația majorarea a fost de 5,5%, în Estonia de 15,3% iar în Ungaria de 15,1%. Sunt însă state europene unde prețul carcasei de porc a scăzut, precum Danemarca și Finlanda ( minus 0,6% respectiv 2,2%).

La carnea de pasăre, prețul mediu a crescut cu 8,5% față de media de 2,5% a UE, ceea ce plasează România în primele cinci state din punct de vedere al scumpirilor la această categorie, după Estonia (13,1%), Islanda (12,6%), Belgia (10,3%) și Ungaria (8,5%).

În nouă state membre însă, prețul cărnii de pasăre a scăzut în septembrie 2023 vs septembrie 2022, cu procente între 0,6% ( Cipru) și Cehia (6,9%).

Ouăle sunt și ele mai scunpe anul acesta cu 16,6% față de anul trecut, în coondițiile în care la nivelul UE prețurile sunt, în medie, cu 10,5% mai scumpe.

Raportat la celelalte state membre UE avem a noua cea mai mare creștere de preț la ouă, cu Slovacia în fruntea clasamentului după o scumpire cu 36,7%. Urmează Malta (24,5%), Belgia (22,1%), Croația (22,1), Bulgaria (20,5%). Cel mai puțin s-au scumoit ouăle în Finlanda- 1,5%.

Referitor la fructe, acestea s-au scumpit cu 7,7% în perioada analizată, exact cât media din UE. Vârful a fost în Cipru ( plus 18,7%) în timp ce Austria (3,1%) a raportat cea mai mică creștere de preț din UE.

Legumele s-au scumpit și ele cu 8,7% față de 11,9% media UE, în timp ce cartofii sunt cu 14% mai scumpi, față de media UE de 22,6%. Laptele proaspăt integral avea în septembrie un preț mediu cu 1,9% mai mare decât în septembrie 2022, creșterea fiind sub cea a UE, de 2,5%, iar pâinea era cu 7,5% mai scumpă, creșterea de preț fiind sub cea a UE (8,1%).

Dintre alimentele de bază, singura categorie pentru care s-au raportat ieftiniri față de septembrie 2022 a fost uleiul și grăsimile. În acest caz, prețurile la raft au coborât cu 12%. Spre comparație, în Bulgaria uleiul a devenit, în medie, cu 20,8% mai ieftin, iar în Spania cu 41,9% mai scump. Media UE indică o scumpire de 4,8%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant şi şeful aripii......
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri ...
Anunțul de licitație pentru contractul de proiectare și execuție al lotului 2B Grințieș - Pipirig, cel mai dificil ...
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că este la latitudinea acţionarilor şi şefilor OMV AG dacă ...
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 km ai tronsonului 1 – șeful CNAIR
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 ...
Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) - cunoscut cu "Autostrada Ford Otosan"- va fi dat în trafic săpămâna ...