Cum supravieţuiesc fostele glorii Electrecord, Animafilm şi CI-CO pe pieţele lor şi la Bursă

Acţiunile fostelor glorii din cinema şi muzică Animafilm şi Electrecord s-ar putea tranzacţiona de vineri pe piaţa alternativă AeRO a Bursei, dacă ar fi cineva interesate de ele. Şi CI-CO, producătoarea unor băuturi răcoritoare altădată celebre, se transferă pe piaţa AeRO, de pe piaţa Rasdaq, în curs de desfiinţare.
Adrian N. Ionescu - vin, 02 oct. 2015, 04:03
Cum supravieţuiesc fostele glorii Electrecord, Animafilm şi CI-CO pe pieţele lor şi la Bursă

Animafilm (simbol bursier ANIM), producătorul desenelor Mihaela, Omide sau Bălănel şi Miaunel, înfiinţat de laureatul de la Cannes Ion Popescu Gopo, trăieşte din închirierea a patru etaje dintr-un imobil din centrul istoric al Bucureştiului. Compania este controlată de Ministerul Culturii şi Cultelor, care are peste 68% din acţiunile ANIM, dar nu a fost niciodată interesată să o păstreze pe piaţa care a fost odată celebră.

Citeşte povestea tristă a Animafilm şi aici:
Cum moare ANIMAFILM, producătorul desenelor Mihaela, Omide sau Bălănel şi Miaunel

Electrocord (ELRD) are mai mult noroc decât Animafilm, pentru că deţine încă drepturile de autor asupramultora dintre discurile scoase de cântăreţi şi formaţii celebre până în 1989 şi, multe dintre acestea, şi după aceea.  Cele mai bune discuri româneşti, începând cu Madrigal şi cu operele lui George Enescu şi continuând cu Pheonix au fost făcute de Electrecord.  

Posibilitatea valorificării drepturilor de autor ale Electrecord nu a scăpat celui mai mare fond de investiţii, controlat de eminenţa cenuşie a pieţei de capital din aceaa vreme, Siminel Andrei. La un moment dat Electrecord a încheiat cu o altă firmă controlată de Andrei un contract având ca obiect  marketing-ul şi distribuţia melodiilor de pe 1.000 dintre cele 5.000 de albume din patrimoniul casei de discuri. Printre altele.

Fondul a operat în vremea privatizării prin piaţa Rasdaq, acum în curs de desfiinţare (până la 24 octombrie). Fondul Broadhurst Investments Limited deţine aproape 14% din acţiunile ELRD, restul diind ale Asociaţiei Salariaţilor.

O parte din companiile cotate pe Rasdaq se mută acum pe noua piaţă AeRO, o piaţă alternativă faţă de cea principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), reglementată mult mai sever.

Transferul pe piaţa AeRO este în multe dintre cazuri interpretat ca o cale de a evita plata acţiunilor pe care companiile ar  trebui să le cumpere de la acţionarii minoritari, la preţuri (teoretic) avaluate cât mai aproape de adevăr.

Şi într-adevăr, veniturile brute ale Animafilm au fost de doar 135.000 de lei anul trecut şi pierderile au fost de peste 68.000 de lei.  Nu  ar  avea bani să plătească acţiunile celor care ar fi bucuroşi să se retragă dintr-o companie care nu s-a mai tranzacţionat din….

Electrecord (ELRD) nu stă mult mai bine decât Animafilm. Are o cifră de afaceri pe primul semestru de 434.000 de lei, dar şi pierderi de 184.000 de lei.   Anul trecut, Electrecord a raportat afaceri de circa 900.000 de lei şi pierderi de 220.000 de lei. Compania mai activează încă în domeniul său, fără mare spor. A produs anul trecut aproape 24.000 de compact-discuri în valoare totală de 130.807 de lei.

Chiar şi aşa, compania nu ar avea de unde să plătească acţiunile salariaţilor care ar dori să se retragă şi care au aproape 78% din totalul titlurilor. Contractul citat mai sus nu va fi produs performanţe financiare, potrivit rezultatelor înregistrate de companie.

În aceeaşi cea mai recentă tranşă de companii de pe Rasdaq care se mută pe AeRO, şi din care fac parte Animafilm şi Electrecord, este inclusă şi Ci-Co (CICO), altădată producătoarea unor băuturi răcoritoare foarte căutate, acum câştigându-şi din chirii aproape trei sferturi din venituri.

Cifra de afaceri a CI-CO, de 8,94 milioane de lei, este însă din altă ligă decât cea a Electrecord şi Animafilm. Compania a trebuit, pe de altă parte, să constituie provizioane pentru litigii de peste 10 milioane de lei. Privatizarea Ci-Co a făcut obiectul unui scandal în anii ’90, nici acum epuizat. Inutil de spus că nici CI-CO nu mai contează pe piaţa care a consacrat-o.

Niciuna din cele trei acţiuni nu a mai stârnit interesul investitorilor de foarte mulţi ani. Cu acţiunile Animafilm s-au făcut trei tranzacţii în ultimii trei ani, mut mai multe decât cele cu acţiuni CI-CO (niciuna). Mult mai bine stă Electrecord, cu şase tranzacţii în trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, a anunţat duminică OMV Petrom....
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane de lei
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane ...
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de la Bucureşti a scăzut la 290,2 milioane ...
O chitară a lui Noel Gallagher de la Oasis s-a vândut cu peste 271.000 de euro la licitaţie
O chitară a lui Noel Gallagher de la Oasis s-a vândut cu peste 271.000 de euro la licitaţie
O chitară a muzicianului britanic Noel Gallagher, pe care acesta a descris-o în 1997 drept "cea mai bună din lume", a ...
Cosmin Tudor, PAID: Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24 %
Cosmin Tudor, PAID: Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24 %
Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie (PAD) a ajuns, în octombrie, la 2,33 milioane şi ...