Cum te ajută telefonul mobil să slăbeşti şi să faci sport
Printre cele mai utile aplicaţii mobile pentru sport, disponibile în magazinele virtuale Google Play, AppStore, Windows Phone sau BlackBerry World, se numără cele dedicate alergărilor sau antrenamentelor fitness, acestea înregistrând de altfel şi cel mai mare număr de descărcări.
Aplicaţiile pentru alergare Runtastic şi RunKeeper, disponibile pe toate sistemele de operare, sunt printre cele mai populare aplicaţii din magazinele dedicate, deoarece indică timpul parcurs, distanța, traseul, ritmul cardiac sau consumul de calorii pe toată durata antrenamentului utilizatorului.
„Aplicaţia Runtastic conţine în special antrenamente pentru cardio, iar toate performanţele se pot salva pe un site dedicat pentru cei care doresc să ţină evidenţa pe o perioadă mai mare. Aplicaţia permite utilizatorului să se monitorizeze prin GPS atunci când aleargă, merge cu bicicleta, face drumeţii sau orice alte activităţi în aer liber”, a precizat Adi Coman – The PhoneGeeks.
O altă aplicaţie utilă alergătorilor este MapMyRun, prin care, în plus faţă de monitorizarea antrenamentului, utilizatorul are acces la o mulţime de rute şi trasee pentru alergat, postate de alţi utilizatori ai aplicaţiei, şi la o secţiune de concurs cu premii. Pentru biciclişti, există de asemenea aplicaţii cu funcţii similare, precum MapMyRide sau Strava Cycling.
Telefonul mobil, noul antrenor personal de fitness
O altă categorie foarte populară printre utilizatorii de smartphone-uri este cea de aplicaţii mobile pentru fitness, printre cele mai utilizate programe numărându-se Daily Workout, Workout Scheduler, Fitness Buddy 300+ sau JEFIT, fiecare incluzând diferite tipuri de exerciţii pentru toniferea corpului, dar şi exemple video pentru practicarea corectă a exerciţiilor.
„Aplicaţia Daily Workout substituie un trainer personal şi cuprinde o serie de video-uri cu exemple de exerciţii, împărţite fie în categorii de mușchi, pentru picioare, braţe sau abdomen, dar şi în antrenamente mai complexe, menite să lucreze toate părţile corpului într-un timp foarte scurt”, a explicat Alexandra Gună – The Phone Geeks.
Alte aplicaţii similare, care iau locul antrenorilor personali de fitness, sunt şi adidas miCoach, My Gym Personal Trainer sau Workout Trainer, care, în plus faţă de exemplele de exerciţii, interacţionează şi motivează utilizatorii cu diferite mesaje vocale.
Majoritatea aplicaţiilor prezentate sunt gratuite, însă au disponibile şi versiuni contra cost, preţul acestora variind între 1 euro, pentru aplicaţiile care se concentrează pe un singur tip de exerciţiu, şi 6 euro, pentru aplicaţiile mai complexe, care încorporează programe de antrenament pentru toate tipurile de exerciţii.
Dietă prin relaxare şi hipnoză
Printre aplicaţiile mobile pentru dietă şi nutriţie, recomandate de ThePhoneGeeks, se numără MyDiet Coach, Calorie Counter, Diet Assistant sau The Blood Type Diet, toate acestea urmărind majoritatea substanţelor nutritive importante din organism, precum caloriile, grăsimile, proteinele, carbohidraţii, zahărul sau colesterolul. De asemenea, aplicaţiile calculează conţinutul nutritiv în funcţie de produsele înregistrate de utilizator.
În plus faţă de aplicaţiile cu diete clasice, există şi aplicaţii inedite, contra cost, care propun noi metode pentru o alimentaţie şi un stil de viaţă mai sănătos, cum ar fi Lose Weight, Lose Weight Now sau Weight Loss Hypnosis.
„Lose weight, de Andrew Johnson, e un program audio, contra cost, care prin intermediul relaxării ajută utilizatorul să renunţe la obiceiurile proaste legate de alimentaţie, precum mâncatul prea repede sau prea mult. Lose Weight Now îşi propune să rezolve prin hipnoză problemele legate de alimentație. Se poate observa în ultima perioadă o creştere a numărului de instalări ale acestei aplicaţii, deci încrederea acordată dietei prin hipnoză câștigă teren în rândul utilizatorilor”, a precizat Marius Boca – The PhoneGeeks.
Gradul de utilizare al aplicațiilor pentru sport și dietă este în continuă creştere
Pe măsură ce tot mai mulţi dintre utilizatorii de smartphone-uri se conving de avantajele aplicaţiilor dedicate şi renunţă la dispozitivele speciale pentru sport, gradul de utilizare va creşte considerabil.
„Aplicaţiile înlocuiesc cu mare succes ceasurile pentru sport şi au mult mai multe opţiuni de urmărire a progresului făcut în timpul antrenamentului, aşa că au şanse mari să devină foarte populare în România. Producătorii de accesorii s-au adaptat acestei tendinţe şi au început să producă şi huse speciale pentru a putea lua smartphone-ul cu tine în timpul exerciţiilor”, a apreciat Radu Boancă – The PhoneGeeks.
Aplicaţiile prezentate pot fi instalate pe orice smartphone, nefiind necesare specificaţii tehnice performante, singurul aspect de care trebuie ţinut cont fiind durata de utilizare a acumulatorului, astfel încât să asigure funcţionarea dispozitivului pentru o perioadă lungă de timp.