Cum te protejezi de cele mai noi atacuri de phishing pe OLX

O nouă campanie de phishing care vizează clienţii site-ului OLX România, cea mai mare platformă de anunțuri la nivel național, a avut loc în această perioadă. Atacatorii generează un link fals în care le sunt cerute vânzătorilor datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversaţie după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.
Lidia Neagu - mar, 15 dec. 2020, 13:47
Cum te protejezi de cele mai noi atacuri de phishing pe OLX

OLX amintește că nu încurajează și nu are un sistem prin care cumpărătorii să poată plăti contravaloarea produsului online. Singurul moment în care platforma solicită introducerea datelor cardului este cel în care se achiziționează serviciile OLX de publicare sau de promovare de anunțuri.

Metode recomandate pentru protecția consumatorilor:

●      Păstrează datele cardului bancar doar pentru tine. Evită orice plată în avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator și nu publica datele cardului tău pe un alt site decât OLX.

●      Verifică înainte de a da click. Uită-te atent la orice link pe care ți se cere să dai click, mai ales dacă îl primești prin WhatsApp sau altă mesagerie, în afara celei oficiale OLX. Denumirea trebuie să corespundă perfect. De exemplu: https://www.olx.ro/ – SITE OFICIAL și nu olx-ro.online – SITE CLONĂ/FALS.

●      Păstrează conversația doar în mesageria oficială OLX. În momentul în care un vânzător mută discuția pe o altă platformă de mesagerie, precum Whatsapp, OLX nu mai are control și nu își mai poate proteja utilizatorii. Dacă un cumpărător îți scrie prin WhatsApp că a făcut o anumită plată și îți cere să dai click pe un link pentru a vedea dovada, poți fi sigur că e o înșelătorie.

●      Verifică atent numele expeditorului oricărui mesaj. Atacatorii personalizează numere de telefon cu denumirea unei companii de încredere, precum OLX, și trimit apoi mesaje false, prin care îi direcționează pe utilizatori spre paginile proprii.

●      Ai încredere în instinctul tău dacă un mesaj își trezește suspiciuni. Un text scris cu multe greșeli gramaticale și pe un ton de alertă, care îți cere să iei o decizie imediată, trebuie tratat cu maximă precauție și verificat cu atenție.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...