Statutul de patron le asigură majorităţii românilor avantajele aduse de o situaţie materială bună, dar criza financiară şi-a pus amprenta şi în modul lor de viaţă. Conform ultimelor date ale Insitutului Naţional de Statistică, în România exista aproximativ 117.000 de patroni,iar ponderea celor care se confruntă cu diverse probleme financiare este în creştere, comparativ cu perioada anterioară recesiunii economice.
Restanţi la facturi
Chiar dacă pare greu de crezut şi patronii au probleme cu facturile restante la întreţinere, energie, abonament TV, telefon. Din datele INS, în 2010 aproximativ o gospodărie condusă de un patron din trei nu şi-a putut efectua la timp unele cheltuieli, ponderea fiind aproximativ egală cu cea a salariaţilor. Cei mai mulţi (63,7%) au rămas restanţi la plata întreţinerii, aproximativ 40% au depăşit data scadentă la factura de electricitate, iar 30% nu şi-au putut achita la timp ratele la împrumuturi (altele decât cele pentru achiziţionarea unui locuinţe). În 2007, ponderea patronilor cu facturi restante era de numai 8,7%.
De altfel, majoritatea patronilor (34,4%) au declarat că fac cu „oarecare dificultate” faţă cheltuielilor curente, în timp ce 20,5% spun că îşi achită facturile „cu dificultate” sau „cu mare dificultate”.
Tot mai mulţi datornici
Dacă în ceea ce priveşte facturile restante situaţia este similară în familiile de salariaţi şi în cele de patroni,în cazul împrumuturilor se vede o diferenţă clară de abordare. Criza financiară i-a determinat pe mulţi salariaţi să nu se mai împrumute. Mulţi dintre patroni au făcut contrariul. În 2010 37% dintre gospodăriile de patroni aveau împrumuturi, faţă de 29,5% cu trei ani în urmă. În schimb, în cazul salariaţilor, ponderea celor cu datorii a scăzut de la 32,% la 22,9%.
Ce îşi permit patronii
Şi în criză afaceriştii români îşi permit să mănânce bine (91,8%) sau să îşi menţină o temperatură adecvată în locuinţă (92,4%). De asemenea, patru din cinci deţin un autoturism. În schimb, mulţi dintre ei nu îşi mai permit cheltuieli pentru distracţie. Numai 63% dintre patroni au declarat în 2010 că îşi permit o săptămână de vacanţă pe an, faţă de 88% în 2007.
S-au mutat cu chirie
Dacă în 2007 ponderea patronilor care îşi permiteau să locuiască într-o casă pe pământ era mai mare decât a celor care trăiau într-un bloc cu mai mult de 10 locuinţe (47,9% faţă de 47,1%), trei ani mai târziu doar 36,2% mai locuiau la casă, ponderea celor cu apartamente la bloc crescând la 56,8%. Şi nu numai că au trecut de la casă la bloc. Criza i-a determinat pe unii patroni să se mute cu chirie. Statistica spune că în 2010 7,5% dintre familiile de patroni locuiau cu chirie, faţă de 3,3% în 2007. Jumătate dintre familiile de patroni stau în imobile de 3-5 camere şi numai 4,6% dispun de mai mult de 6 camere. Spre comparţie, conform ultimelor date ale INS, 36,5% dintre salariaţi locuiau la casă şi 56,8% la bloc. Doar 3,1% dintre salariaţi stăteau cu chirie.