Cum trece Rompetrol prin criza pandemică. Problemele și soluțiile INTERVIU

Askar Abilov, Chief Officer Finance & Risk Management al Grupului KMG International (Rompetrol), vorbește despre problemele pe care le are grupul, dar și industria, din cauza pandemiei, despre accelerarea digitalizării, proces care oricum începuse și despre orientarea companiei petroliere și spre proiectele verzi
Economica.net - mie, 04 nov. 2020, 09:30
Cum trece Rompetrol prin criza pandemică. Problemele și soluțiile INTERVIU

Cum a afectat pandemia activitatea Rompetrol? Care au fost măsurile pe care le-ați luat pentru a trece peste acest șoc?

La nivelul Grupului KMG International, evolutia pandemiei la nivel national si international, dar si masurile adoptate de autoritatile locale, centrale si europene au determinat o regandire si o adaptare a strategiei, care a cuprins toate directiile cheie: operational, resurse umane, financiar, investitii.

Principala directie a vizat protejarea angajatilor si a familiilor acestora, prin dezvoltarea de programe flexibile de lucru sau work from home, asigurarea de echipamente si solutii IT, dar si alte masuri pentru sprijinarea acestora. La acestea se adauga si eforturile pentru mentinerea locurilor de munca, in contextul in care aceasta perioada a fost caracterizata la nivel national de decizii de trimitere in somaj tehnic, reducerea programului de munca, concedieri colective, inchideri sau suspendarea activitatilor direct afectate.

In acelasi timp, Grupul s-a concentrat in mentinerea activitatilor si operatiunilor de profil – rafinarea titeiului si distributia de carburanti in Romania si regiune.

Astfel, un proiect important derulat de Grup in aceasta perioada a fost revizia generală a rafinariei Petromidia, o masură obligatorie și necesară pentru asigurarea funcționării unităților de producție în condiții de maximă siguranță, dar si pentru protejarea angajaților, a comunităților din zonă și a mediului înconjurător. Cele peste 1.500 de lucrari realizate in cadrul reviziei s-au desfășurat pe o suprafață întinsă – de peste 200 de hectare, în condiții de maxima siguranță și fara incidente pe parcursul celor 45 de zile.

KMG International si-a mentinut in functiune ambele sale rafinarii – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, care au un rol vital in sustinerea economiei nationale si regionale, atat prin carburantii asigurati, cat si prin produsele speciale livrate precum bitum, polimeri, hexan, etc.

In acelasi timp, Grupul s-a alaturat eforturilor autoritatilor din Romania, Bulgaria, Moldova si Gerogia in limitarea si prevenirea raspandirii noului virus, prin donarea de carburant pentru transportul medical de urgență, finanțarea cercetării și achiziționarea de echipament, kituri de testare și materiale necesare pentru unități medicale.

De asemenea, in calitate de unic producator intern de polimeri a reusit sa sustina sistemului de sănătate, afectat de lipsa materialelor medicale, prin dezvoltarea unui nou sort, vital in realizarea echipamentelor de protectie. Acesta este folosit pentru stratul de mijloc al măștii, cel mai important strat pentru filtrare și protecție împotriva agenților patogeni.

In prezent, Rompetrol Rafinare produce si asigura toate sortimentele necesare obtinerii de masti sanitare si chirugicale de tip FFP1 si FFP2, dar si accesoriilor medicale. Impreuna cu partenerii locali compania poate realiza integral, in Romania, materiale sanitare si poate contribui la asigurarea necesarului intern si la constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale la nivel national si european.

Pe fondul pandemiei si a masurilor adoptate, cererea de carburanti din Romania a inregistrat o scadere semnificativa, de circa 9% fata de perioada similara din 2019. Gazul petrolier lichefiat – folosit mai mult in mediul urban a consemnat o diminuare a volumelor comercializate cu aproximativ 15%.

Având în vedere vânzările de combustibil, perioada martie – iunie a fost cea mai dificilă, cu o scădere de până la 40%, pe fondul restricțiilor de circulație pentru populație. Începând cu luna iunie, cererea a început să își revină, în general sub perioada similară din 2019, cererea de combustibil la nivel de pompă cu amănuntul peste 2019 fiind stimulată de nivelul scăzut la nivel internațional al țițeiului și al prețurilor la produsele petroliere, compensate de un nivel mult mai scăzut al comerțului whosale.

Performantele bune ale canalelor de vanzari (retail, whosale) in Romania, Modolva si Georgia in contextul crizei pandemice au permis Grupului o atenuare partiala a marjelor de rafinare scazute si au contribuit la mentinerea si consolidarea unui echilibru financiar. Apreciem intelegerea si sprijinul partenerilor bancari pentru a depasi impreuna aceste efecte.

Toate statiile Rompetrol au fost si sunt operationale, in acord cu recomandările și deciziile adoptate de autoritățile locale și centrale. Din grijă pentru sănătatea și siguranța angajaților și a clienților, la nivelul acestora s-au implementat o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și reducerea răspândirii COVID-19.

In timp ce clientii mici si medii au fost afectati de restrictiile impuse de COVID19, clientii mari – in special transportatorii de marfuri catre retaileri sau curierat au inregistrat in aceasta perioada o crestere a activitatilor si a consumului de carburanti.

În ceea ce priveşte ultimul trimestru al anului, speram ca posibile noi masuri de limitare a pandemiei sa aiba un efect minim asupra condiţiilor macroeconomice si implicit, un impact redus asupra cererii de petrol şi produse petroliere.

In timp ce marile companii de profil si-au oprit sau amânat proiectele de dezvoltare, Grupul s-a concentrat in continuarea directiilor strategice precum partea de rafinare – revizia generala a celor doua rafinarii sau cea de retail – noi statii deschise in Romania si regiunea Marii Negre.

La aceste se adauga si eforturile Grupului pentru respectarea angajamentelor asumate in cadrul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, acesta anuntand in luna august selectarea contractorului general pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia.

Ce proiecte de digitalizare ați implementat de curând? Cât a contat în momentul în care a apărut criza Covid-19?

Digitalizarea este o directie strategica pe care Grupul KMG International a adoptat din 2015 si care a contribuit la imbunatirea modelului de afaceri si a funcțiilor de business, a modului de raportare si de generare de noi venituri și oportunități in toate ariile de activitate. Incet, incet, utilizarea tehnologiilor digitale a devenit o prioritate pentru zone precum rafinare, logistica, distributie, resurse umane sau financiar.

Situatia actuala nu a facut decat sa consolideze si sa sustina continuarea programelor de implementare a noilor solutii digitale.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens este evolutia Rompetrol Rafinare, operatorul rafinariilor Petromidia Navodari – cea mai mare unitate de profil din Romania, Vega Ploiesti – cea mai longeviva unitate de prelucrare din Romania si singurul producator de bitum sau hexan, dar si a diviziei de petrochimie – unicul producator intern de profil.

Compania si-a început călătoria de transformare digitală în urmă cu trei ani, având la bază o foaie de parcurs bine definită care acoperă toate domeniile de activitate: procese, active și personal. Principalul nostrum obiectiv: un singur punct de vedere asupra rafinăriei pentru a crește eficiența operațională și a aduce o valoare mai mare.

Până în prezent, au fot implementate următoarele proiecte  de digitalizare:

Advanced Process Control – software complex pentru controlul predictiv al unităților și fluxurilor operaționale, cu scopul de a identifica condițiile optime pentru creșterea capacității, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai eficient al parametrilor cheie.

Predictive Maintenance – set de software care combină date vouminoase (big data), învățare automată și expertiză în cunoașterea proceselor pentru a maximiza performanța pe parcursul ciclului de viață al activelor de proiectare, operațiuni și mentenanță. Această aplicație extrage date operaționale și de mentenanță, istorice și în timp real, pentru a identifica defecțiunile și semnele anomalice precoce care preced degradarea și defectarea activelor, prezice defecțiuni viitoare și prescrie acțiuni detaliate pentru a atenua sau rezolva probleme.

Process Simulator – o reprezentare digitală a rafinăriei care permite scenarii de tipul “Ce s-ar întâmpla dacă?” și “Ce este cel mai bine?” să ruleze în mod automat pentru a determina strategiile care ar maximiza profitabilitatea. Experții pot revizui strategiile recomandate pentru a evalua impactul fiecărei abordări. Planificarea sub-modelelor liniare poate fi apdatată să reflecte schimbările propuse.

Chatbot de Resurse Umane E-learning,  și platforme de socializare – permit obtinerea de infromatii vis-a-vis de modul de lucru, reglementarile in vigoare, masurile de protectie luate de angajator, obtinerea anumitor documente electronice pentru a evita deplasarea la locul muncii, dobandirea de noi cunostinte si dezvoltarea abilitatilor profesionale, precum si transferul de cunoștințe: programul de Internship, pregătirea personalului operațional tânăr.

„Shunting Expert” – dezvoltat impreuna cu GFR – partenerul de logistica feroviara, solutia implementata pe platformele Petromidia si Vega permite monitorizarea și controlul, în timp real, al traficului de produse petroliere, pe infrastructura feroviară. Digitalizarea este integrată 100%, iar avantajele sunt nenumărate: controlul total al situaţiei vagoanelor, controlul total al situaţiei liniilor de cale ferată (implicit şi controlul gradului de ocupare al liniilor), scăderea considerabilă a efortului uman şi a erorilor care pot fi cauzate de om, precizia raportărilor, trasabilitatea vagoanelor, locomotivelor şi a personalului specializat sau interconectarea cu alte aplicaţii.

Multe alte procese importante din industria de rafinare au trecut printr-o digitalizare completă. Este și cazul Instalației de Amestec în Linie a carburanților din Petromidia. Un nou sistem digital, intuitiv, a fost implementat cu succes și asigură analize detaliate în timp real a componenţilor si a produsului final obţinut şi, implicit, o monitorizare atentă a calităţii carburanţilor si a conformităţii acestora cu legislaţia în vigoare.

 O componentă importantă a proiectului este reprezentată de noul sistem de management şi distribuţie a controlului (DCS) şi înlocuirea analizoarelor – capabile să analizeze şi să monitorizeze cu maximă acurateţe toţi parametrii tehnici.

Pentru viitorul apropiat, Rompetrol intenționează să continue trendul de digitalizare, prin implementarea de noi soluții „smart”, care vor fiabiliza, tot mai mult, procesele industriale.

Cu ajutorul acestora, misiunea operatorilor din teren va fi mai facilă, pentru că digitalizarea, într-o industrie cum este cea de rafinare, nu înseamnă înlocuirea resursei umane, ci mai degrabă sprijin complex pentru oamenii care lucrează, zi de zi, în rafinăriile Petromidia și Vega.

Industrializarea 4.0 – cum se reflectă în activitatea Rompetrol?

Toate aceste caracteristici digitale ne-au ajutat să lucrăm într-un mediu mai sigur prin reducerea interacțiunii umane, menținând în același timp procesele de afaceri în condiții normale. Ne-a permis să extragem maximum din materiile prime în condițiile reale de piață și să menținem o funcționare sigură fără opriri neplanificate.

Având la dispoziție toate aceste platforme de digitalizare, ne-a ajutat să menținem toate activitățile în condiții bune. În situația actuală, multe funcții de suport lucrează de acasă, profitând de proiectele nou implementate reușim să desfășurăm toate activitățile la capacitate maximă. Practic nu am simțit nici o modificare în ceea ce privește eficiența personalului, fiabilitatea echipamentelor și productivitatea în comparație cu anii trecuți.

Cum a afectat criza sectorul energetic din România și din regiune?

Pe plan international, pandemiei de covid-19 a afectat foarte puternic sectorul de oil&gas, atat prin reducerea cererii de produse petroliere (in special carburant pentru avioane, in scadere cu 50% fata de consumul din 2019), evolutia si volatilitatea cotatiilor acestora, marjele de rafinare ale titeiului.

Astfel, impactul acestor evolutii s-au reflectat in deciziile adoptate de majoritatea rafinăriilor din regiune și din lume, care au decis reducerea capacitatilor de prelucrare la 70-80% sau in unele cazuri, si-au oprit complet activitatea pentru o perioadă nelimitată de timp.

Majoritatea companiilor care activează în domeniul petrolului și gazelor si-au oprit sau amânat proiectele de dezvoltare, observam o reasezare si adaptare rapida a industriei la situatia actuala.

In plus, perspectivele sunt strans legate de evolutia condiţiilor macroeconomice, direct influentate de pandemie si care ar putea sa puna presiune asupra cererii de petrol, gaze şi produse derivate.

Prin subsidiarele sale din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Georgia, Grupul a continuat sa fie un partener strategic in asigurarea de carburanti, mentinerea locurilor de munca, contributii la bugetele locale si centrale, dar si un sustinator al luptei pentru limitarea si prevenirea raspandirii virusului COVID19.

Cum vedeți tendința și programele europene de tranziție către energie verde? Cum explorează Rompetrol oportunitățile?

La nivelul companiei Rompetrol Rafinare, exista un amplu program intern de îmbunătățire continua a operatiunilor, fluxurilor si unitatilor de productie, dar si pentru dezvoltarea altor proiecte si initiative din domenii conexe.

In activitatea sa curenta, rafinaria Petromidia produce si hidrogen, care poate fi utilizat ca materie primă, combustibil sau pentru transportul și stocarea de energie și are multe aplicații posibile în industrie, transporturi, energie și construcții. Cel mai important aspect este că nu emite CO2 și nu poluează aerul atunci când este utilizat.

Hidrogenul produs in prezent de industria de rafinare reprezinta cea mai mare parte din hidrogenul obtinut si consumat la nivel mondial.

Recent, am început să privim mai atent zona de energie verde.

In acest sens, analizam si evaluam noi idei, precum parc eolian și celule fotovoltaice pentru generarea de electricitate, înlocuirea biocombustibililor convenționali obținuți din culturi agricole cu biocombustibili de a doua generație obținuți din uleiuri uzate sau alte produse reziduale.

La acestea se adauga si initiative de reducere a emisiilor de CO2, alături de proiecte care implică captarea și vânzarea de CO2.

In prezent, aceste proiecte sunt in faza de documentare, analiza si stabilirea fezabilității proiectelor pe baza indicatorilor financiari precum IRR – Internal Rate of Return/ NPV – Net Present Value / Perioada de recuperare.

In functie de viabilitatea acestora, se vor selecta si propune pentru dezvoltarea si implementarea pe termen mediu si lung.

Ce proiecte de investiții aveți în plan, atât în zona de digitalizare, cât și în zona de sustenabilitate și mediu?

La nivelul rafinariilor, Grupul a acordat o atentie deosebita programelor de reducere a impactului asupra mediului, a solutiilor tehnice pentru o monitorizare mai atenta a unitatilor de productie, dar si a masurilor de reactie rapida pentru respectarea obiectivelor interne si a prevederilor legale interne si internationale in domeniu.

Toate investitiile realizate de KMG International si unicul sau actionar – compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan KazMunayGas in modernizarea unitatilor de productie au avut si o componenta majora in reducerea amprentei asupra mediului inconjurator.

Digitalizarea operatiunilor are un rol important in strategia Grupului, in toate zonele sale de activitati. De exemplu, pentru partea de protejare a mediului, digitalizarea integreaza de la senzori de verificare si control, staţii automate de monitorizare a indicatorilor rezultati si a calitatii aerului, sisteme automate de prevenire si neutralizare, solutii digitale de monitorizare a conditiilor atmosferice, pana la alti indicatori care tin de procesele tehnologice.

Protecția mediului este o direcție importantă în strategia de sustenabilitate a Grupului, planul de investiții vizând conformitatea instalațiilor în acord cu reglementarile de la nivelul UE, reducerea emisiilor de CO2, SO2, dar și reducerea consumului de apă, energie folosite în procesele tehnologice.

Un proiect implementat recent, printr-o investiție de 4,6 milioane USD, a vizat instalația de recuperare GPL din gaze- instalația de cocsare întârziată – ce asigură o îmbunătăţire a fluxului de producţie şi o reducere substanţială a emisiilor de dioxid de sulf. Este un proiect unic la nivelul României şi se înscrie în strategia Grupului de continuă modernizare a proceselor operaţionale la nivelul unităţilor de producţie – rafinăriile Petromidia Navodari şi Vega Ploieşti, pentru creşterea gradului de protejare a mediului înconjurător şi continua reducere a impactului asupra comunităţilor locale.

Un proiect viitor de mare anvergură și impact îl reprezintă centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia, cu o investiție ce se va ridica la 148 milioane USD, iar punerea în funcțiune va fi în 2023. Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea, iar aportul de noua tehnologie state of the art va sustinele obiectivele Grupului.

De asemenea la nivelul rețelei de distribuție carburanți sunt construite și puncte de alimentare electrică pentru mașinile hibrid sau electrice, întreaga rețea are un sistem cu tehnologie LED pentru un consum redus de energie și alte soluții moderne, prietenoase cu mediul.

Suplimentar investițiilor în tehnologie, Grupul se implică în proiecte de tip CSR pentru beneficiul comunității, iar de-a lungul timpului inițiativele au vizat amplasarea de panouri solare pe unități de învățământ, stații ecologice de epurare a apelor, plantări de copaci etc.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...