Cum vă afectează TVA-ul afacerea

Taxa pe valoare adăugată sau TVA este o taxă percepută de majoritatea furnizorilor de bunuri și servicii prin adăugarea acestei taxe la acele bunuri și servicii, inclusiv închirierea de bunuri, servicii de coafură, perceperea unui preț de intrare într-o instituție și furnizarea de bunuri sau servicii ca persoană care desfășoară activități independente.
Ion Dobreanu - mar, 13 dec. 2022, 09:50
Cum vă afectează TVA-ul afacerea

Ce cote de TVA există și cum diferă?

În general, cotele de TVA variază în funcție de bunurile și serviciile furnizate. De exemplu, nu se percepe TVA pentru serviciile scutite, inclusiv în cazul educației, a finanțelor, a asigurărilor și serviciilor medicilor și stomatologilor. Dacă furnizați doar servicii scutite, atunci afacerea nu se poate înregistra pentru TVA. Totuși, dacă afacerea este înregistrată în scopuri de TVA și oferiți unele servicii scutite, este posibil să întâmpinați probleme în a diferenția serviciile cu TVA față de serviciile scutite. La rândul lor, afacerile care oferă servicii sau bunuri cu cota zero, nu trebuie să se înregistreze la TVA, dar trebuie totuși să solicite scutirea de la înregistrare. Dacă tocmai v-ați demarat propria afacere sau urmează să faceți asta, nu amânați înregistrarea la TVA pentru a nu plăti amenzi. Există sancțiuni severe care se aplică în cazul întârzierii înregistrării și pentru evaziunea TVA.

Majoritatea companiilor colectează mai mult TVA de la clienți decât plătesc furnizorilor lor, apoi completează un decont lunar de TVA, urmând să plătească surplusul. Pentru a fi în conformitate cu legile în vigoare, este necesar să contabilizați TVA ori de câte ori furnizați bunuri și servicii. Pentru asta puteți utiliza programe moderne de verificare coduri fiscale care prezintă multiple avantaje în comparație cu contabilitatea tradițională.

Cum diferă impozitul pe producție de impozitul pe intrare?

În scopuri de TVA, taxa pe care o percepeți pentru bunurile furnizate este taxa de ieșire. Clienții care s-au înregistrat pentru TVA și care vă folosesc bunurile pentru afacerea lor înregistrează apoi taxa pe care o percepeți ca taxă de intrare. Taxa de intrare este TVA-ul pe care l-ați plătit furnizorilor pentru achiziții și pentru alte cheltuieli de afaceri. Include TVA pentru materiile prime și lucrurile pe care le cumpărați pentru a le vinde, precum și echipamentele de afaceri, abonamentele telefonice de afaceri și plățile pentru servicii profesionale, cum ar fi onorariile contabililor sau programe digitale de contabilitate sau de emitere facturi.

Dacă plătiți în mod regulat mai mult TVA decât colectați, atunci aveți posibilitatea de a completa o declarație în fiecare lună și puteți să solicitați o rambursare. Totuși, nu puteți recupera taxa de intrare pentru mașini, pentru unele echipamente, pentru anumite cheltuieli de divertisment sau dacă furnizați numai bunuri și servicii scutite.

În cele din urmă, trebuie să vă reamintiți că deținătorul afacerii este înregistrat pentru TVA, nu afacerea în sine. Dacă ați cumpărat o afacere ca o întreprindere în funcțiune, trebuie să vă uitați la cifra de afaceri impozabilă pentru a vedea dacă trebuie să vă înregistrați. Data de înregistrare va fi ziua în care ați preluat afacerea. Dacă proprietarul anterior era deja înregistrat în scopuri de TVA, este posibil să puteți păstra numărul de TVA existent. Dacă cifra de afaceri a afacerii pe care o conduceți scade sub o anumită limită, atunci vă puteți anula înregistrarea în scopuri de TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
De astăzi au intrat în vigoare noile tarife majorate de transport și distribuție a energiei electrice, dar majoritatea clienților nu vor simți nimic în facturi, asta cel puțin până la 1......
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de ...
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Inteligența artificială (AI) continuă să transforme industria centrelor de date, o realitate reflectată de tendințele ...
Republica Moldova – Transnistria a oprit furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
Republica Moldova – Transnistria a oprit furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură şi apă caldă în ...