Fuziunea Lafarge-Holcim, o tranzacţie prea mare pentru România. Cineva va trebui să vândă din fabrici

Holcim şi Lafarge, primii doi producători mondiali de ciment, au ajuns la un acord privind termenii unei fuziuni ce va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 de miliarde de dolari. Noua entitate, LafargeHolcim, ar avea o cotă de piaţă în România care nu le va permite celor două companii fuziunea decât dacă vor vinde din fabrici
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 14:12
Fuziunea Lafarge-Holcim, o tranzacţie prea mare pentru România. Cineva va trebui să vândă din fabrici

Disputată de trei mari giganţi la nivel mondial, piaţa cimentului din România este controlată de Lafarge (Franţa), HeidelbergCement (Germania) – prin Carpatcement Holding şi Holcim (Elveţia). Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim duce la crearea unui gigant pe piaţa cimentului din România, cu afaceri de peste 400 de milioane de euro

Holcim deţine în România două fabrici de ciment, una la Câmpulung şi una la Aleşd. Pe lângă acestea, compania mai deţine o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciale şi un terminal de ciment la Bucureşti. În total, Holcim are 1.100 de angajaţi. Cea mai importantă investiţie, de 265 de milioane de euro, este fabrica de la Câmpulung. În total, compania a investit 700 de milioane de piaţa românească.

Lafarge deţine două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. Şi investiţiile Lafarge în România au depăşit 700 de milioane de euro şi are circa 1.000 de angajaţi.

Afacerile Lafarge Ciment în România au fost de 192 milioane de euro în 2012, şi au înregistrat un prosit de 37 de milioane de euro. La polul opus, Holcim a rulat afaceri de 213 milioane de euro, dar a înregistrat o pierderă de 8,5 milioane de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România, a declarat pentru wall-street.ro că nu crede că această fuziune va fi aprobată de către Consiliul Concurenţei, pentru că cele două companii ar urma să deţină 66% din piaţa românească a cimentului.

Producătorii vor fi nevoiţi să vândă din fabrici pentru ca tranzacţia să fie aprobată de autoritatea de concurenţă, dar fiind că viitoarea structură va conduce la concentrare pe piaţă.

Cum arată cei doi giganţi la nivel mondial

La nivel mondial, Holcim fabrică şi distribuie de ciment şi agregate (piatră spartă, pietriş şi nisip), precum şi în alte activităţi, inclusiv betoane, asfalt şi servicii conexe. Compania deţine participaţii majoritare şi minoritare în aproximativ 70 de ţări, pe toate continentele. În 2013, Holcim a înregistrat vânzări nete de peste 19,7 miliarde de franci elveţieni

Lafarge are 64.000 de angajaţi în 62 de ţări şi a înregistrat vânzări de 15,2 miliarde de euro în 2013. Grupul deţine poziţii de top în ciment, agregate şi betoane. 

Cifra de afaceri combinată a celor două grupuri se ridică la 32 miliarde euro şi Ebitda la 6,5 miliarde euro.
Tranzacţia va fi structurată ca ofertă publică de schimb iniţiată de Holcim, cu o paritate de schimb de 1 acţiune Holcim pentru 1 acţiune Lafarge, se arată într-un comunicat comun al celor două grupuri. 

LafargeHolcim va derula o optimizare strategică a portofoliului, printr-o proces proactiv de dezinvestiri pentru a îndeplini cerinţele de reglementare. Site-urile de producţie ale noului Grup ar fi repartizate în 90 de ţări de pe toate continentele, cu cel mai echilibrat şi mai diversificat portofoliu de active din industrie.

Această prezenţă geografică va oferi perspective de creştere deosebit de atractive atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele cu o creştere puternică. Nicio ţară nu ar reprezenta mai mult de aprox. 10% din vânzările combinate ale noului grup.

LafargeHolcim ar fi cotat la bursele de valori SIX din Zurich şi Euronext Paris şi ar continua să îşi aibă sediul în Elveţia, urmând să se supună regulilor locale de guvernanţă, cu un Consiliu de Administraţie alcătuit dintr-un număr egal de administratori atât din Lafarge, cât şi din Holcim. În plus, funcţiile centrale ar fi repartizate în mod eficient între Franţa şi Elveţia.

Preşedintele noului Consiliu de Administraţie ar fi Wolfgang Reitzle. Bruno Lafont, Preşedinte şi CEO al Lafarge, ar deveni CEO al noului grup şi membru al Consiliului de Administraţie. Thomas Aebischer, CFO Holcim, ar deveni CFO al noului Grup. Jean-Jacques Gauthier, CFO actual al Lafarge, ar deveni Chief Integration Officer al noului Grup. Noul Comitet Executiv ar fi format din membri ai managementului atât din Lafarge, cât şi din Holcim.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...