Cum va deveni Aiudul un hub logistic în inima Ardealului? Cu o investiție de peste 15 milioane de Euro într-un terminal unic în România

Prin localizarea sa în centrul celei mai dinamice zone de dezvoltare industrială din Transilvania, orașul Aiud profită de această oportunitate, colaborează strâns cu investitorii și își propune realizarea unor proiecte cu scopuri îndrăznețe.
Ion Dobreanu - vin, 21 oct. 2022, 12:44
Cum va deveni Aiudul un hub logistic în inima Ardealului? Cu o investiție de peste 15 milioane de Euro într-un terminal unic în România

Primul proiect dintre acestea este noul Terminal Intermodal construit de DP World în Decea, la 10 km de Aiud, care își propune să schimbe modul în care mărfurile vor fi transportate din și în România. Cum? Până acum fluxurile de mărfuri din județele Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș și nu numai, care trebuiau containerizate și transportate pe cale feroviară sau navală trebuiau să ajungă în Budapesta, Viena sau Constanța cu TIR-uri poluante și în condiții imprevizibile. Acum aceste mărfuri vor putea fi procesate nu mai departe de zona Aiudului începând cu prima jumătate a anului viitor.

Colaborarea dintre public și privat – cheia dezvoltării eficiente

Am stat de vorbă cu Primarul Aiudului, doamna Oana Badea și cu Cosmin Cârstea, CEO DP World Romania, pentru a înțelege mai bine beneficiile pe care această investiție le va aduce în inima Ardealului.

¨Aiudul poate juca un rol. Nu ne considerăm doar beneficiarii unei investiții, pentru că ne aflăm la 10km de acest terminal. Vrem să ne implicăm prin tot ce putem, pentru a ne profita la maxim de oportunitățile care vor apărea.

Aiudul beneficiază de o importantă infrastructură educațională. Avem 100 de ani de învățământ în limba Română, avem un liceu modernizat prin fonduri Europene nu doar ca structură ci și ca dotări, avem tineri dornici de a învăța, de a se implica și de a lucra.

Pe lângă aceasta, resursa umană de calitate de aici există. Sunt mulți Aiudeni care ar dori să lucreze la o companie serioasă la nici 10 km de casă.¨ ne-a declarat doamna primar al Aiudului.

În 6 luni, s-a reușit un avans al construcției hub-ului din Decea de peste 53% și cel mai probabil peste încă 6 luni vom asista la inaugurarea sa. Cifrele investiției reprezintă o garanție a succesului. În o primă fază investiția în terminal se va ridica la 15 milioane Euro, urmând ca în faza 2 această sumă să depășească 20 milioane Euro. Tot în prima fază urmează să fie create 30 de locuri de muncă. Anual, vor putea fi procesate 50.000 de containere și stocate 3.000 de containere, în orice moment.

L-am întrebat pe Cosmin Cârstea care au fost motivele pentru care compania DP World a ales zona Aiudului pentru acest proiect, precum și care vor fi beneficiile pentru comunitate.

¨Locația de lângă Aiud era prea bună ca să spunem ¨nu¨. Oferă avantaje foarte clare în ceea ce privește accesul la infrastructura feroviară și la infrastructura rutieră, precum și baza de forță de muncă care se întinde de la Ocna Mureș până la Aiud.

Interacțiunea cu autoritățile locale a fost una constructivă și am simțit cum toată lumea a dorit să ajute și să pună umărul la dezvoltarea acestui terminal.

Pe o astfel de investiție toate localitățile din județele limitrofe pot capitaliza, adică noi creăm fluxuri de mărfuri de aici, pentru care o să ai nevoie de transport, de electricieni, de mecanici, de operatori, de legători de sarcină, va fi o nevoie destul de mare. Deja la proiect s-au angajat oameni din satele vecine la șantier și asta ne bucură.¨

O investiție care nu e făcută doar pentru profit, ci și pentru comunitate

Orașul încearcă să împletească dezvoltarea economică cu creșterea calității vieții și ținta de a deveni un oraș în care vrei să locuiești: ¨Proiectul nostru pentru Aiud include construcția un produs cultural-turistic specific Aiudului, avem rute culturale care pornesc din Aiud și vrem să punem în valoare cetatea din centru. Profilul orașului va fi unul al unui ¨Oraș în care vrei să locuiești¨. Aiudul este important pentru că este singurul municipiu din această zonă și de asemenea centrul zonei urbane funcționale. Oferim spital pentru aproape 60.000 de beneficiari, școlile, liceele noastre pentru toți cei din această zonă.

Propunem evenimente de petrecere a timpului liber, precum Ziua Rozelor, Aiudul fiind cel mai mare producător de material săditor (trandafiri, viță de vie și pomi) din țară. Avem deschiderea spre zona superbă a Apusenilor. Încurajăm componenta ecologică prin proiecte europene prin care am implementat iluminarea stradală LED, am dezvoltat transportul public ecologic precum și construcția pistelor de biciclete. Săptămâna aceasta am obținut o finanțare de 550.000 de la Ministerul Fondurilor Europene pentru a pune în valoare Râpa Robilor, și a prezenta noilor generații partea de închisoare comunistă de la Aiud. Va conține o bibliotecă cu peste 15.000 volume dedicate perioadei respective, o zonă de cercetare științifică aplicată pe partea de totalitarism, un amfiteatru și în sine spațiul va fi unul care va marca orice vizitator.¨ ne-a mai spus primarul Oana Badea.

Întinsă pe o suprafață de 82.000 de mp. Investiția vine să completeze acest peisaj în care valori precum grija pentru oameni, incluziunea, implicarea în comunitate sunt puse în prim-plan.

¨Avem un coleg care după ce a vizitat zona, s-a îndrăgostit de ea și s-a oferit să se mute aici cu soția. El este Operations Managerul din terminalul Constanța, și se va ocupa de partea de organizare, administrare, procese și proceduri. Dealtfel, Investiția companiei va fi complet integrată ca și management și comunicare, software, cu cea din Portul Constanța, astfel avantajele pentru producătorii din zonă vor fi amplificate. Vor exista curse în mod regulat între terminalul de lângă Aiud și port.

Nu suntem aici ca să venim azi și să plecăm mâine. Ne-am propus să ducem viitorii angajați de aici la Constanța pentru o perioadă să vadă cum lucrăm, să simtă cultura companiei, să cunoască standardele, efectiv să stea de vorbă cu colegii care lucrează acolo.

Prin cultura noastră încurajăm dezvoltarea copiiilor, a persoanelor provenite din pături defavorizate, un loc particular îl are șansa pe care trebuie s-o oferim femeilor profesional și în educație. Susținem Asociația Salvați Copiii, urmează să sprijinim și echipa de fotbal feminin a Farului Constanța,

Vrem să susținem evenimente precum Maratonul organizat de Aiud, poate să ne implicăm în modernizarea spitalului și desigur că vom sprijini inițiative sociale care vor duce la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor din regiune.¨ a mai declarat CEO-ul DP World Romania.

Sperăm ca acest terminal să reprezinte doar o primă piesă din puzzle în parcul industrial de 18 hectare din care face parte și să atragă investitori interesați de a produce bunuri, având certitudinea că vor putea fi transportate în jurul lumii în mod eficient. Peste 5-10 ani ne așteptăm ca zonă să reprezinte un adevărat hub logistic și multimodal, rămâne să urmărim evoluția proiectului.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...