Cum va implementa FrieslandCampina strategia de reducere a costurilor în România. „Această schimbare strategică va avea un impact limitat asupra colegilor din România”

Filiala locală a producătorul de lactate FrieslandCampina, cu două fabrici de producție în Târgu Mureș și Cluj- Napoca, spune că strategia de optimizare a costurilor prin reducerea numărului locurilor de muncă la nivel global va avea un impact "limitat" asupra colegilor din România. Producătorul olandez a anunțat în decembrie că, în următorii doi ani, va disponibiliza 1.800 de angajați din toată lumea, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor şi îmbunătăţire a profitabilităţii. Așa ar economisi până la 200 de milioane de euro,
Alina Stanciu - mie, 10 ian. 2024, 22:10
Cum va implementa FrieslandCampina strategia de reducere a costurilor în România.

FrieslandCampina România, parte a grupului olandez Royal FrieslandCampina care produce branduri precum Napolact în fabricile sale din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, anunță ca ar putea implementa strategia de reducere a costurilor prin disponibilizări inclusiv pe plan local, dar că „această schimbare strategică va avea un impact limitat asupra colegilor din România”.

„Provocările din ultimii ani și inflația au condus compania Royal FrieslandCampina la necesitatea de a reduce structural costurile. Strategia de adaptare la situația actuală implică, de asemenea, un proces de restructurare globală. Reducerea numărului locurilor de muncă la nivel global este implementată pentru a compensa inflația și pentru a atinge bugetul de economii anual necesar pentru investiția în dezvoltarea companiei și creșterea profitului net. Această schimbare strategică va avea un impact limitat asupra colegilor din România. (…) În măsura în care aceste schimbări vor afecta locurile de muncă din companie, vom urma în primul rând prevederile legale și îi vom trata pe cei afectați cu grijă și respect, ca de fiecare dată”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.

Potrivit acestora, la nivel local, producătorul are ca obiectiv să-și consolideze poziția „ca jucător de top în industria lactatelor” și să susțină  strategia globală de creștere sustenabilă. Astfel, urmează să implementeze „diverse proiecte pe termen mediu” și să continue investițiile pe plan local.

„În acest moment putem spune că angajații din cele două fabrici (Târgu Mureș și Cluj-Napoca) nu sunt în mod direct afectați. Această decizie, care nu a venit cu ușurință, va fi implementată în următorii doi ani și va contribui la creșterea durabilă a companiei. Vom continua să investim în facilitățile noastre de producție, așa cum am făcut-o în mod constant în ultimii ani, iar FrieslandCampina va continua să livreze produse de calitate fabricate în România, cu lapte din România”, mai spun oficialii companiei.

Amintim că FrieslandCampina, unul dintre cei mai mari producători de lactate din lume, a anunţat la începutul lunii decembrie că în următorii doi ani va concedia 1.800 de angajaţi pe plan global, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor şi îmbunătăţire a profitabilităţii.

Compania olandeză a precizat că în urma concedierilor va realiza economii de până la 200 de milioane de euro, parte a programului de a scădea costurile anuale cu 400 – 500 de milioane de euro din 2026.

FrieslandCampina are aproximativ 22.000 de angajaţi în 30 de ţări şi îşi vinde produsele către industria alimentară şi farmaceutică din peste 100 de state din întreaga lume. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 14 miliarde de euro.

FrieslandCampina România , care face parte din compania olandeză Royal FrieslandCampina, deţine brandurile Napolact, Campina, Milli, Oké și Dots, şi o gamă de produse ce cuprinde: lapte de consum, iaurt, brânză, unt și gustări pe bază de lapte.

Produsele Napolact sunt fabricate în unitățile de la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, sediul central fiind localizat în București. Aceasta după ce, în 2014, compania a decis relocarea producţiei de brânzeturi de la Carei şi activitatea de tăiere şi ambalare a brânzei de la Târgu Mureş, în unitatea de la Baciu, judeţul Cluj. Compania a spus atunci că este obligată să adopte aceste măsuri din cauza condiţiilor de piaţă dificile, provocate în special de cererea extrem de scăzută.

În 2022, FrieslandCampina România a raportat afaceri de 576,1 milioane de lei, în creștere față de anul anterior când s-au raportat vânzări de 468,9 milioane de lei. De asemenea, business-ul Friesland era profitabil, cu un rezultat net de 229,9 mii de lei. Compania avea 569 de angajați în 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...