Ciprian Dascălu, economist șef BCR, vede două efecte asupra economiei României, în contextul integrării ei în UE și în contextul mondial, desigur. Primul impact ar fi asupra inflației care este văzută în creștere. Al doilea efect este unul indirect generat de majorarea taxelor vamale și implicit a tarifelor mărfurilor. Acest lucru ar duce la scăderea creșterii economice, atât în UE cât și în România.
”Prețul materiilor prime este stabilit în dolari. Odată cu creșterea dolarului vor crește și prețurile materiilor prime, ceea ce va un efect inflaționist direct asupra țărilor care importă aceste produse,pentru că prețurile materiilor prime se ajustează în funcție de cotațiile internaționale”, arată Dascălu.
Se pare că singura excepție o face petrolul, unde se dorește o lărgire a sferei de producție ceea ce va face ca tranziția verde să aibă loc mult mai lent în SUA. O altă problemă spinoasă este implementarea tarifelor și cu cât exact se vor majora taxele vamale.
Și aici apare al doilea efect puternic, cel indirect, care va conduce la scăderea creșterii economice, atât în UE, cât și în România. Și Ciprian Dascălu oferă aici un exemplu foarte clar: ”Pe piața auto și a componentelor auto, România are cam 2%-3% din exporturile sale. Dar exporturile din zona auto ale Germaniei către SUA sunt de 9%. Dacă cererea din SUA de produse germane va scădea, asta va avea un efect direct și asupra industriei auto din România, prin scăderea producției de componente auto. Toate aceste aspecte au un efect clar negativ asupra creșterii economice”.
Asupra economiei românești s-ar putea să mai existe și un alt efect: dacă Donald Trump se ține de cuvânt, cheltuielile cu Apărarea va trebui să crească în toate statele membre NATO. Majorarea procentelor din PIB alocate Apărării va avea efect direct asupra majorării deficitelor bugetare, iar al României deja este uriaș. ”De obicei, în SUA se implementează programele electorale. Acum rămâne de văzut cu cât vor crește tarifele vamale”, a concluzionat Dascălu.
Creșterea inflației, a dobânzilor, a deficitelor bugetare și prețurile la energie
”Economia României este integrată în cea europeană. Majorarea tarifelor vamale va avea efect și asupra inflației și a ratelor de dobândă, ceea ce va conduce și la majorarea deficitelor bugetare, care la noi și așa va fi de 9% în acest an. Tarifele generează inflație, probabil cu circa 1% la nivel mondial”, arată Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.
Totuși dorința lui Donald Trump de a extinde exploatările de petrol și gaze ale companiilor, va conduce la scăderea prețurilor la energie, scădere care ar putea contrabalansa efectul inflaționist al majorării tarifelor vamale.
În acest context însă, apare un alt impact important: asupra politicii verzi, în care Trump nu crede. Reducerea investițiilor din SUA în energie verde și a dereglementării companiilor în acest sens va avea impact direct asupra Europei.
”Dacă UE rămâne blocată la stadiul la care este aici, s-ar putea să lovească în competitivitatea companiilor. În SUA există un singur guvern care reglementează și dereglementează ceva. În UE se negociază, prețul de intrare pe piață al companiilor este mare, reformele se implementează mult mai greu. Reglementările stufoase impuse de UE pun adevărate bariere inovației. De aceea în Europa nu există încă un Big tech. Sau un alt exemplu: UE a reglementat AI în condițiile în care ea nu are această inteligență artificială”, a concluzionat Adrian Codirlașu.