Retailerul suedez de mobilă IKEA se așteaptă ca noul magazin, pe care l-au inugurat în data de 8 iunie, la Timișoara, să îi aducă anual în jur de 1,5 milioane de vizitatori din zona de vest a țării, față de peste 2 milioane de vizitatori cât are fiecare dintre magazinele Băneasa și Pallady din București. Suplimentar, noul magazin este gândit să intensifice comenzile online. Odată cu deschiderea IKEA Timișoara, capacitatea totală de onorare a comenzilor pentru IKEA România a crescut cu 27%.
„Sperăm că oamenii din întreaga regiune de vest a României vor găsi în IKEA Timișoara o opțiune eficientă atât pentru cumpărături în magazin, cât și online. Conform sistemelor și datelor actuale, odată ce magazinul va funcționa la capacitate maximă, ne așteptăm să procesăm comenzi pentru 18 județe învecinate”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.
În anul fiscal 2022, 43% din totalul comenzilor IKEA a provenit din cele 18 județe care vor fi deservite de IKEA Timișoara.
„Noul magazin îmbină standardele de sustenabilitate cu o funcționalitate de e-commerce extrem de eficientă. Acest lucru asigură eficiența proceselor de onorare a comenzilor, fără a compromite experiența clienților în magazin. Mai mult, noul magazin permite dublarea capacității de gestionare și pregătire a comenzilor online pentru clienți. (…) Unul dintre obiectivele noastre pentru IKEA Timișoara este să asigurăm o capacitate îmbunătățită de gestionare și pregătire a comenzilor online din partea de vest a României, completând astfel operațiunile din IKEA Pallady”, au mai adăugat reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, comenzile online venite din 18 județe din zona de vest a României și care au peste 30 kg vor fi expediate din Timișoara, în timp ce comenzile de până la 30 kg vor fi în continuare livrate din IKEA Pallady, unde este disponibilă întreaga gamă de produse.
Din IKEA Timișoara pot fi achiziționate și ridicate direct 7.850 de produse dintr-un total de peste 8.300 de produse care vor fi disponibile fizic și online.
„Produsele care nu sunt disponibile în magazinul din Timișoara nu vor fi disponibile pentru Click and Collect Timișoara. Însă, acestea vor fi disponibile pentru livrare la domiciliu, nevoie care va fi acoperită de magazinul IKEA Pallady”
De altfel, în unitatea din Timișoara există un stoc de marfă comun atât pentru fluxul online, cât și pentru cash and carry. Operațiunile de onorare a comenzilor online au o zonă destinată de aproximativ 1.600 de metri pătrați, în zona logistică a magazinului.
Compania oferă livrarea la stradă (transportul până la adresa indicată de client, în exteriorul imobilului) care costă, în cazul comenzilor sub 100 de kilograme, 79 de lei pentru comenzile din județele Timiș și Arad și 99 de lei pentru comenzile din județul Caraș-Severin. Cât despre serviciul de livrare la domiciliu (în casă), prețurile sunt 149 de lei pentru județele Timiș și Arad și 199 de lei pentru județul Caraș-Severin.
Al treiea magazin IKEA din România și al șaptelea din regiunea SEE, unitatea suedezilor din Timișoara este cel mai sustenabil magazin IKEA din Europa de Sud-Est (IKEA SEE) atât prin standardele de construcție, cât și prin operațiunile de business.
Acest lucru înseamnă că IKEA Timișoara funcționează pe bază de energie regenerabilă și este dotat cu 1.750 de panouri fotovoltaice off-grid pe acoperiș, care generează 700 kWh de energie electrică, adică 40% din necesarul magazinului.
Pentru consumul de energie compania folosește și o centrală geotermală. Astfel, clădirea nu este conectată la rețeaua de gaze pentru că nu are nevoie de ele pentru a funcționa. Toate necesitățile de răcire, încălzire și ventilație sunt acoperite în proporție de 100% de pompe de căldură care asigură o temperatură constantă a magazinului de 21 de grade Celsius. În plus, pentru magazinul din Timișoara compania colectează apa pluvială, astfel că 40% din apa necesară pentru alimentarea toaletelor și irigații este furnizată în mod sustenabil.
Magazinul IKEA Timișoara a fost construit încă de la început conform standardelor BREEAM, un sistem internațional care oferă certificare independentă de către o terță parte pentru evaluarea performanței în materie de sustenabilitate a clădirilor individuale, comunităților și proiectelor de infrastructură.
În plus, angajații magazinului reciclează aproape totul, de la lemn până la plastic și sticlă. „În prezent avem 39 de fracții de reciclare și ne propunem ca rata de reciclare pentru IKEA Timișoara să fie de cel puțin 90%”, au declarat pentru IKEA oficialii companiei.
IKEA a raportat în 2022, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de lei, cu 6,7% față de anul anterior.