Cum văd managerii din România economia în următoarele trei luni – sondaj INS

Construcţiile şi comerţul cu amănuntul vor înregistra o creştere a activităţii în următoarele trei luni, în timp ce preţurile din aceleaşi domenii vor avea un trend ascendent, arată rezultatele anchetei de conjunctură publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 28 iun. 2024, 10:40
Cum văd managerii din România economia în următoarele trei luni - sondaj INS

Potrivit sursei citate, în industria prelucrătoare, managerii previzionează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%), scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%.

De asemenea, la preţurile produselor industriale, în următoarele trei luni, se prognozează o creştere moderată a acestora, cu un sold conjunctural de plus 10%.

În domeniul construcţiilor, estimările realizate în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2024, se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +21%), iar numărul de salariaţi va consemna un salt moderat (sold conjunctural de +8%).

La capitolul preţuri, lucrările de construcţii vor înregistra, în următoarele trei luni, o creştere, pe un sold conjunctural de plus 26%.

Datele INS relevă faptul că, în comerţul cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere (sold conjunctural +18%), în timp ce angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

În acelaşi timp, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Conform estimărilor din luna iunie 2024, la cererea de servicii (cifra de afaceri), se va înregistra o creştere moderată, în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Referitor la numărul de salariaţi, se prevede relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

În opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată, la un sold conjunctural de plus 11%.

Te-ar mai putea interesa și
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie, în timp ce regimul hidrologic pe......
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua grupare poate schimba politica europeană”
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua ...
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu partidele populiste din Austria şi Republica Cehă ...
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei, la 339,905 ...
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. Tu ce ai face?
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. ...
Aproape 60% din angajații din întreaga lume văd în dezvoltarea AI un punct de referință și au de gând să se recalifice ...