Cum văd managerii economia în 2014 – studiu Deloitte

Directorii financiari din România, în proporţie de 92,6%, se aşteaptă ca economia românească să crească în 2014, iar 81,4% din subiecţi consideră gradul de risc mare sau peste normal, faţă de 90%, în luna mai 2013, potrivit studiului Deloitte Central Europe CFO Survey.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 11:29
Cum văd managerii economia în 2014 - studiu Deloitte

Aceştia sunt între cei mai optimişti din Europa Centrală privind evoluţiile economice din 2014, dar sunt rezervaţi în ceea ce priveşte investiţiile.

În proporţie de 58,3%, cei intervievaţi au ca obiectiv să pătrundă pe pieţe noi, faţă de 47,7% cu un an în urmă.

Totodată, 59% dintre respondenţi consideră că împrumuturile sunt greu de obţinut iar 38,5% cred că ratele dobânzilor la credite ar urma să scadă în Romania, în următorul an, faţă de numai 20%, în mai 2013.

‘Rezultatele acestei ediţii a studiului confirmă faptul că mediul financiar rămâne instabil. Acest lucru înseamnă că, în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt în continuare rezervaţi. Trăim vremuri grele, iar rezultatele studiului confirmă acest lucru. Cu toate acestea, directorii financiari simt o îmbunătăţire a situaţiei de la ultimele două ediţii ale studiului şi până acum, lucru care ne face să sperăm că există o luminiţă la capătul tunelului. Cred că directorii financiari din România vor avea misiunea dificilă de a găsi un echilibru între presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, şi în investiţii în dezvoltarea afacerii prin inovaţie, pe pieţe noi şi îmbunătăţiri tehnologice şi oameni, pe de altă parte’, arată Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Conform studiului Deloitte, gradul de optimism a crescut în ultima perioadă datorită indicatorilor macroeconomici şi la nivel european. ‘Creşterea puternică a PIB în 2013, datorită rezultatelor peste aşteptări ale industriei şi agriculturii, are la bază cererea mare la export, de aceea este încă prematur să anticipăm o tendinţă de creştere, câtă vreme presiunea fiscală mare mai poate afecta încrederea mediului de afaceri. De asemenea, pe termen lung, reticenţa în a face noi investiţii ar putea afecta serios creşterea PIB, dacă Guvernul nu vine cu măsuri concrete care să sprijine investiţiile’, precizează autorii documentului.

Deloitte Central Europe CFO Survey reflectă opinia a aproximativ 600 de directori financiari din Europa Centrală. Concluziile studiului se bazează pe chestionare derulate în Albania şi Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Mult timp principalii constructori auto europeni au profitat de Salonul auto de la Paris pentru a-şi prezenta cele mai noi tehnologii şi designuri, însă la ediţia din acest an tema va fi una......
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul ...
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, ...
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei ...