Cum văd managerii economia României în următoarele două luni

Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru perioada mai-iulie, creşteri în activităţile din domeniul construcţiilor şi al comerţului, potrivit unei anchete de conjunctură realizată în rândul angajatorilor de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 07:27
Cum văd managerii economia României în următoarele două luni

Potrivit estimărilor din luna mai 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%). Managerii sunt de părere că numărul de salariaţi va creşte moderat (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, datele colectate de către INS de la managerii societăţilor comerciale arată, pentru perioada mai-iulie, o creştere moderată (sold conjunctural +12%).

De asemenea, în cadrul anchetei de conjunctură din luna mai a.c., managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).

În cazul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural +53%) şi pentru fabricarea băuturilor (sold conjunctural +41%), se va înregistra tendinţă de creştere accentuată.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%), iar la numărul de salariaţi se estimează un sold conjunctural fiind de +2%, total industrie prelucrătoare.

Conform sursei citate, în sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +21%).

Angajatorii prognozează, pentru mai-iulie, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +17%).

În sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%), precum şi o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%) şi a preţurilor (sold conjunctural +3%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...