Cum văd managerii evoluţia economiei în ultimele luni ale anului

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada octombrie-decembrie la o creştere moderată în sectorul de comerţ, relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 08:51
Cum văd managerii evoluţia economiei în ultimele luni ale anului

Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Unele activităţi vor avea o creştere a producţiei – fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +17%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează un avans moderat (sold conjunctural +13%), iar pentru numărul de salariaţi o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

În construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -32%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -30%). Managerii estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -30%) şi o majorare a preţurilor (sold conjunctural +9%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat o creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +6%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va stagna (sold conjunctural +1%), la fel şi comenzile adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) şi creşteri de preţuri (sold conjunctural +30%).

Conform estimărilor din octombrie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -2%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...