Cum văd managerii România în următorii 20 de ani

Economica.net
13 12. 2012
steag_romania3_62936800

Globalizarea şi avansul pieţelor emergente sunt principalele tendinţe globale care vor afecta România în următorii 20 de ani, pentru 63% dintre manageri şi 71% dintre studenţi. Inovaţia şi schimbările tehnologice ocupă locul doi în top, în timp ce insuficienţa resurselor nu este creditată cu un impact prea mare asupra pieţei locale, reiese din studiul Roland Berger Strategy Consultants „România în următorii 20 de ani – Dublă perspectivă a liderilor de azi şi de mâine”.

În ceea ce priveşte principalele provocări ale României până în anul 2032, atât managerii cât şi studenţii clasează corupţia şi ineficienţa sectorului public în top, aspecte urmate îndeaproape de lipsa infrastructurii. Studenţii sunt însă preocupaţi într-o mai mare masură decât managerii (58% faţă de 47%) de ineficienţa sistemelor publice de educaţie, sănătate, reflectându-se astfel o viziune a lor pe termen mai lung.

Dacă provocările tind să fie aceleaşi atât pentru manageri cât şi pentru studenţi, subiectul asupra căruia părerile lor par ireconciliabile este reprezentat de rolul guvernului în depăşirea acestor obstacole. Astfel, dacă 72% dintre executivi vor o implicare mai mică a executivului în dezvoltarea României în următorii 20 de ani, 55% dintre studenţi îşi doresc, din contră, un rol mai activ al acestuia.

În ceea ce priveşte sectoarele cu cel mai mare potenţial să dezvolte un avantaj competitiv în urmatorii 20 de ani, agricultura şi IT-ul sunt percepute atât de către studenţi cât şi de manageri ca având cel mai mare potenţial de creştere. Acestea sunt urmate de sectorul energiei şi al producţiei de bunuri de consum. La polul opus, serviciile financiare sunt considerate o sursă improbabilă de avantaje competitive. În plus, sectorul telecomunicaţiilor este perceput ca unul competitiv astăzi, aşadar cu un potenţial doar limitat în viitor. Managerii percep turismul ca un sector cu mare potenţial, însă studenţii sunt sceptici în acest sens, plasându-l în partea de jos a clasamentului.

Din punct de vedere al gradului de valoare adăugată pe care România îl poate produce la nivel internaţional, dacă managerii văd România mai ales ca un hub low-cost cu avantaje competitive în zone cu valoare adaugată mică, tinerii studenţi cred însă în potenţialul de inovare al pieţei locale şi în crearea de valoare adăugată mare. Astfel, majoritatea managerilor din România (84%) estimează că potenţialul României în următorii 20 de ani rămâne în zona avantajului de cost, părerile fiind împărţite însă între exploatarea lui mai ales în sectorul industriei sau al serviciilor.

Studenţii cred în inovaţie atât în industrie cât şi în servicii, balanţa înclinând însă uşor către crearea unor centre de inovaţie industriale, mai degrabă decât oferirea de servicii inovatoare.

În acelaşi timp, România este percepută ca o destinaţie de afaceri cu o importanţă în creştere, având în vedere că 58% dintre managerii respondenţi consideră piaţa locală o zonă geografică „importantă” şi „foarte importantă” de afaceri pentru companiile lor la nivel internaţional, în creştere faţă de 51% acum 10 ani şi mai puţin decât nivelul de 63% anticipat pentru anul 2032.

Din studiu mai reiese că managerii tind să fie extrem de optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor lor, şi deşi provin dintr-o gamă largă de activităţi economice, cea mai mare parte dintre ei cred că propriul sector va avea o performanţă mai bună şi decât media creşterii economice din România şi decât media europeană de creştere a sectorului.

Factorii principali de creştere menţionaţi au fost investiţiile străine, crearea de infrastructură şi creşterea venitului disponibil.

Pe de altă parte, toţi participanţii la studiu au încredere în supravieţuirea pe termen lung a Uniunii Europene şi a monedei unice. În plus, 79% dintre studenţi cred că UE îşi va păstra sau creşte influenţa în lume, aceştia fiind mai optimişti decât managerii, şi ei totuşi încrezători în această perspectiva (65%).

Participanţii la sondaj apreciază totodată că structurile internaţionale ca UE, NATO şi FMI vor continua să influenţeze evoluţiile din România în următorii 20 de ani. În plus, 83% dintre manageri şi 80% dintre studenţi cred că România va adopta între timp moneda unică.

Per ansamblu, atât managerii, cât şi studenţii cred România va câştiga influenţă în UE până în anul 2032. Întrebaţi ce ţară va avea cea mai mare influenţă asupra României în următorii 20 de ani, studenţii au indicat în marea majoritate SUA, urmată de Germania, în timp ce pentru manageri Germania a fost de departe pe primul loc.

Studiul s-a adresat top managementului celor mai mari companii din România, precum şi studenţilor români care studiază la universităţi de top din ţară şi din străinătate. La studiu au participat peste 400 de manageri şi studenţi.