Cum văd ucrainenii situația importurilor de cereale ale României și Poloniei. Țara noastră a devenit al doilea cel mai mare importator de grâu

România a primit în jur de 16% din grâul exportat în primele trei luni ale anului de Ucraina, pentru orzul ucrainean suntem prima destinație- deși a rămas în țară doar 16%, în timp ce la porumb suntem a doua cea mai importantă destinație, după China, arată cifrele prezentate de UkrAgroConsult, cea mai mare companie de consultanță pe segmentul agricol din Ucraina. Din datele Comisiei Eropene, reiese că suntem al doilea cel mai mare importator de grâu din UE, al patrulea cel mai mare importator de orz. Slovacia, Ungaria și Polonia au suspendat deja importurile, pentru o perioadă limitată.
Alina Stanciu - lun, 17 apr. 2023, 21:39
Cum văd ucrainenii situația importurilor de cereale ale României și Poloniei. Țara noastră a devenit al doilea cel mai mare importator de grâu

În lipsa unei metode prin care să se monitorizeze traseul cerealelor ucrainene prin culoarul de la Marea Neagră, cantitățile venite din Ucraina care rămân pe teritoriul României se pot doar intui.

Avem pe de o parte cifre oferite de autoritățile din Ucraina, iar pe de altă parte date ale Comisiei Europene de la vamă.

Astfel, conform datelor din Ucraina furnizate de UkrAgroConsult, cea mai mare companie de consultanță pe segmentul agricol din Ucraina, exporturile de grâu din perioada ianuarie-martie 2023 ale statului vecin au fost peste media ultimilor cinci ani, iar principalul cumpărător a fost Turcia care a „înghițit” 20% din total.

România a primit alte 16%, iar Polonia  7%, ceea face ca și datele de import furnizate de Comisia Europeană să indice cantități neobișnuite de marfă cumpărată de peste granițele UE.  Mai exact, potrivit ultimelor date ale Comisiei, în perioada 1.07.2022-09.04.2023, România a adus din afara blocului comunitar aproximativ 847.500 de grâu comun, fiind al doilea cel mai mare importator, după Estonia care a importat peste 2,7 milioane de euro.

Din această cantitate, în perioada iulie-ianuarie, 556.788 de tone au venit din Ucraina. Spre comparație, în tot anul comercial 2021/2022, România a importat 32.240 tone de grâu, din care din Ucraina 2.224 tone.

La rândul său, Polonia a raportat la graniță importuri de 807.800 tone de grâu, fiind al treilea importator în ierarhia statelor membre. În anul comercial trecut, Polonia a importat în total 8.883 din care 6.324 tone din Ucraina.

România, principala destinație a orzului ucrainean

Din dateleUkrAgroConsult, exporturile de orz din sezonul 2022/23 ale Ucrainei au scăzut semnificativ din cauza producției slabe din 2022. În mod obișnuit, orzul ucrainean ajungea în China, însă anul acesta comercial România a fost principala destinație. După cum a raportat însă Eurostat, doar 16% din importurile de orz din Ucraina livrate către România în prima jumătate a sezonului (iulie-dec.2022) au rămas în țară, restul fiind tranzitat către țări terțe.

Din datele Comisiei Europene, în perioada 1.07.2022-09.04.2023, România a importat în total 114.245 tone de orz, a patra cea mai mare cantitate după Estonia, Polonia și Ucraina, în condițiile în care în anul comercial trecut importurile totale s-au cifrat la 16.439 de tone, din care 1.103 tone din Ucraina.

În perioada iulie-ianuarie 2023, România a cumpărat din Ucraina 11.641 tone.

„Deoarece cererea externă rămâne constant ridicată, UkrAgroConsult crește estimarea exporturilor de grâu și orz în sezonul 2022/23 din cauza revizuirii în sus a producției din 2022”, anunță compania de consultanță.

Importuri de porumb de 1,2 milioane de tone

În ceea ce privește porumbul, China este primul  cumpărător de porumb ucrainean, iar România este al doilea cumpărător, însă cea mai mare parte a porumbului care a ajuns în România doar a tranzitat țara întrucât piețele țintă pentru porumb ucrainean includ destinații asiatice și africane, potrivit UkrAgroConsult.

Din datele Comisiei, România a importat în perioada 1.07.2022-09.04.2023, 1,2 milioane de tone de porumb, față de 277.177 tone cât a importat în tot anul trecut. Din Ucraina, importul acestui an ( iulie 2022/ianuarie 2023 s-a cifrat la 793.214 tone față de 103.853 tor anul trecut.

Ce spun ucrainenii despre cererile  României și Poloniei

Dincolo de cifre, protestele fermierilor europeni sunt apreciate ca fiind nejustificate și politice de către fermierii ucraineni. „Transporturile de cereale ucrainene nu reduc profitabilitatea afacerii lor”, a declarat miercuri sindicatul producătorilor de alimente din Ucraina, UAC, citat de UkrAgroConsult. „Natura politică a grevelor fermierilor europeni este evidentă. Ucraina vinde niște cereale Poloniei, iar aceasta nu este o cantitate masivă”, a declarat Denys Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agrar al Ucrainei (UAC), într-un comunicat. El a spus că scăderea prețurilor globale la cereale și semințe oleaginoase a fost o tendință și că Ucraina folosește Polonia și România ca rute de tranzit, mai degrabă decât pentru a exporta direct către ele.

Statele membre încep să ia măsuri unilaterale

Polonia, Ungaria și Slovacia au decis interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, decizie despre care Comisia Europeană spune că este inacceptabilă.

Ungaria, spre exemplu, nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

La rândul său, Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

Cehia a anunțat că nu intenționează deocamdată să interzică importurile de cereale sau alte produse agricole din Ucraina, potrivit Reuters.

Impactul pe piață al importurilor de cereale ucrainene în țările vecine necesită o soluție la nivelul Uniunii Europene și nu interdicții individuale asupra importurilor, precum cele luate în Polonia, Ungaria și Slovacia, a declarat luni Ministerul Agriculturii din Cehia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...