Cum vede Alin Burcea turismul românesc la 30 de ani de la înfiinţarea Paralela 45, care ar putea fuziona cu o agenție de incoming

Economica.net
13 01. 2020
alin_burcea_2019_60290300

„Am început cu turism intern, oamenii făceau coadă la agenție pentru bilete pe Litoral, de la care am trecut la incoming, Turcia, Egipt, China și Grecia inițial. Sunt doar 50 din 2.500 de agenții care fac incoming, în rest facem un soi de import. Ducem turiștii români și banii lor în străinătate, în loc să aducem străini aici. Avem un brand slab de țară, dar sperăm să fuzionăm cu o companie specializată în incoming”, explică Alin Burcea.

Burcea deține și hotelul Stil cu 30 de camere, scos la vânzare de omul de afaceri.

Antreprenorul e nemulțumit și de faptul că Ministerul Turismului s-a transformat din nou într-un departament în Ministerul Economiei, dar și de faptul că puțini dintre investitorii români în turism văd lucrurile pe scară largă și au viziune pe termen lung. 

„Nici măcar nu a încăput numele turism în denumirea ministerului, ce să mai zic. Iar o parte dintre investitorii români se gândesc cât de repede își pot schimba Range Roverul și mai puțin la viitor. Ei ignoră faptul că voucherele din bani publici, care au dat avânt turismului local, nu vor exista pentru totdeauna și trebuie să se pregătească pentru viitor. Când am propus un program de suport pentru construcția de piscine la hoteluri, mulți investitori m-au criticat. Le micșora profitul, nu mai puteau să-și înlocuiască mașina…”, susține Burcea.

Acesta și-a prognozat o creştere mai degrabă pragmatică pentru acest an, dar agenția va investi în mutarea din sediul actual din Bulevardul Dacia în două locații. Pe Bulevardul Elisabeta și pe strada Grivița, unde a cumpărat două clădiri, una nouă, în Grivița, iar cealaltă acum circa 15 ani pe bulevardul Elisabeta, aflată acum în modernizare. De altfel, acolo funcționează în prezent una dintre cele 50 de agenții ale Paralela 45.

Agenția a investit 1,3 milioane de euro în Grivița, iar cel din bulevardul Elisabeta a fost cumpărat de la stat cu circa 200.000 de euro. Acesta spune că, în sfârșit, după 30 de ani va avea sedii noi, moderne sau modernizate. În ceea ce privește sălile de evenimente, acestea vor avea și spații de cazare.

„Vom lua terenul într-o lună și jumătate, iar planurile și autorizațiile vor dura probabil restul anului. Vor avea un etaj sau două, dar și camere de cazare, nu toată lumea-și permite să închirieze apartamente”, spune Alin Burcea.

Sălile vor fi amplasate în apropierea proiectului Club Lac Snagov și vor necesita închirierea sau achiziția unui alt teren pe care se va amenaja o parcare.  Construcţia Club Lac Snagov a început în anul 2007, însă din cauza crizei economice a intrat în conservare în perioada 2009-2013.

De asemenea, proprietarul Paralela 45 vrea să cumpere 3.000 mp de teren la Snagov, pe care va construi săli de evenimente, lângă proiectul rezidențial Club Lac Snagov, dezvoltat tot de Burcea, în care 21 dintre apartamente au fost vândute, iar restul de circa 60 se închiriază.

Destinațiile anului 2020

Potrivit lui Burcea, Egiptul va ajune în acest an la 100.000 de turiști români, dintre care 20.000 va duce Paralela 45. De asemenea, Tunisia devine o destinație interesantă pentru turișii români, ca și Spania sau Sri Lanka sau Cuba, dar și zona Cappadocia,unde anul trecut am avut 15 grupuri.

Mai avem circuite în Japonia, la sub 3.000 de euro, dar și SUA sau Canada, de când au fost eliminate vizele.

„Și Rusia a devenit atrăgătoare pentru români. Țara e fascinantă, are multe lucruri de oferit, ca și India, Iordania sau Israel. Noi avem o imagine ușor deformată despre lumea arabă. Petra, de exemplu, rămâne o minune”, spune Burcea.

Vânzările online ale Paralela 45 aduc circa 5 milioane de euro pe an, aproximativ 7% din vânzările companiei. Paralela 45 a ajuns la circa 600 de zboruri charter anuale și peste 160 de circuite turistice.