Cum vor arăta maşinile viitorului: mici şi urâte. FOTO şi VIDEO
Cele mai vizate metropole sunt Londra, New York, Los Angeles şi alte aglomerări urbane din Asia.
Comisia Europeană a propus interzicerea circulaţiei autovehiculelor care folosesc benzină şi motorină în centrele marilor oraşe europene până în anul 2050. În unele oraşe din Franţa, circulaţia automobilelor mai vechi de 12 ani va fi interzisă de anul viitor. În Norvegia se discută serios despre un proiect de lege privind interzicerea comercializării maşinilor alimentate cu benzină, motorină sau GPL în, începând cu anul 2015. Lucrurile nu se opresc aici.
Circulaţia cu un autoturism în marile oraşe europene va costa mai mult şi va fi mai anevoioasă. De la taxe de acces în centrele oraşelor, malluri cu locuri de parcare limitate, zone verzi unde au acces doar maşinile electrice şi hibride, zone pietonale din ce în ce mai extinse, sisteme de car-sharing, semafoare sincronizate pentru ca pietonii să nu se grăbească prea tare la traversare, viaţa şoferilor va deveni din ce în ce mai grea.
Constructorii auto trebuie să se adapteze la noile tendinţe aşa că vom vedea un alt fel de peisaj în traficul din marile oraşe: maşini mici şi foarte mici, dar şi ciudate, ca sp nu spunem urâte.
Iată mai jos câteva dintre proiectele pregătite de constructori:
General Motors EN-V
EN-V, vehiculul celor de la General Motors, este deocamdată în stadiul de experiment. Este electric, merge pe două roţi, folosind tehnologia de la Segway pentru a-şi menţine balansul, celelalte două roţi sunt folosite doar la parcare. Foloseşte informaţii despre alte vehicule, poziţie şi despre trafic pentru a alege viteza optimă.
MIT Hiriko Folding Car
Hiriko înseamnă în limba bască urban. Micuţul automobil este destinat circulaţiei în marile aglomerări urbane. Pentru a folosi mai puţin spaţiu, în momentul staţionării, Hiriko se „micşorează”. Roţile din spate se apropie de cele din faţă, iar habitaclul este „împins” către partea frontală.
Dacă testele merg bine, MIT Hiriko ar putea fi experimentat în oraşele din Ţara Bascilor, Spania, începând de anul viitor.
Scion iQ EV
Toyota alege varianta simplă. Nu ve dezvolta de la zero o mini-maşină citadină. Cel puţin deocamdată. Va folosi platforma de la Scion iQ şi o va adapta pentru o variantă electrică. Scion iQ EV va avea o autonomie de circa 80 kilometri.
Probabil că minuscula citadină nu va fi un best-seller aşa că japonezii o vor implementa în programe de car-sharing sau pur şi simplu iQ EV va fi de închiriat pentru cei care au nevoie de o maşină mică într-o mare metropolî pentru o perioadă scurtă.
Car2go
Car2Go, subsidiară a grupului Daimler, oferă servicii de car-sharing în două oraşe din Statele Unite. Serviciul se va extinde în toată lumea, mai ales că mai multe companii şi-au anunţat inntenţia de a participa la acest program.
Maşinile Car2 Go pot fi rezervate sau pot fi folosite de mai multe persoane în acelaşi timp. În Austin (SUA) sunt disponibile maşini Smart ForTwo pe benzină, iar în San Diego Smart-uri electrice. În Austin, Texas, programul de car-sharing Car2Go este folosit de 21.000 de persoane. Parcul auto disponibil este de 300 de maşini.
Sursă foto şi text: CNN