Cum vor face chinezii din economia lor cea mai mare forţă a lumii

Consumând tot mai mult, răspunde o analiză a McKinsey & Company, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume. Şi de ce le-ar păsa firmelor româneşti de asta? McKinsey a oferit un studiu liderilor companiilor lumii, care încearcă să înţeleagă cum vor putea transforma apetitul chinezilor pentru consum în factor de creştere a ţărilor de origine a companiilor respective.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 mart. 2012, 14:07
Cum vor face chinezii din economia lor cea mai mare forţă a lumii

Studiul este util şi firmelor româneşti care vor să intre pe piaţa chineză şi care trebuie să cunoască profilul consumatorului chinez şi să înţeleagă ce vor chinezii mai mult şi de ce.

Proporţia familiilor chineze „avute“ de la oraş (mainstream), care au resurse mai mari decât cele necesare pentru nevoile curente, va creşte de la 6% în prezent la peste 51% până în 2020, potrivit analizei McKinsey. Aceste familii au acum venituri disponibile anuale de 16.000 până la 34.000 de dolari SUA (echivalent cu 106.000 – 229.000 renminbi, sau yuani).

China repetă istoria ţărilor care au trecut deja pritr-o dezvoltare rapidă, dar are şi date specifice care ţin de vastitatea spaţiului său economic şi de diferenţele majore dintre obiceiurile de consum ale locuitorilor acestora.

Chinezii vor cheltui tot mai mult pentru lucruri care nu le sunt de folos neapărat şi pentru a-şi satisface nevoi tot mai sofisticate. Ca mulţi alţii, se vor judeca pe ei înşişi şi pe ceilalţi după ceea ce cumpără şi vor dori marfă de calitate tot mai ridicată.

În fine, analiza McKinsey spune cât de mult se vor schimba caracteristicile consumatorilor chinezi pe măsura îmbătrînirii lor.

Din punctul de vedere al apetenţelor pentru consum, analiştii constată că acestea sunt suficient de diferite pentru a tratat diferitele regiuni din China ca nişte ţări separate, cu culturi diferite.

Faţă de toate acestea şi de toate datele statistice oferite în raportul lor, analiştii McKinsey identifică trei mari provocări la care trebuie să facă faţă companiile străine pentru a câştiga o poziţie cât mai bună în competiţia pentru banii chinezilor.

Cea mai mare provocare pentru companiile multinaţionale este să-şi folosească poziţia de lider în China pentru a contribui la creşterea la nivel mondial. China este ţara cu cel mai mare grup „mainstream“ din lume (consumatori cu resurse suplimentare celor de satisfacere a nevoilor principale- n.r)“, trăsătură ce va fi folosită ca atare, remarcă studiul Mc Kinsey.

A doua provocare este tocmai diversitatea obişnuinţelor de consum, menţionată mai sus. „China ar trebui să fie tratată ca o colecţie de ţări aproape separate. Companiile ar trebui să redefinească rolul diviziilor lor regionale şi să delege mai multă putere de decizie acestora“.

Nevoile de consum ar putea deveni atât de variate în regiunile Chinei, încât birourile regionale ar trebui să fie integral responsabile pentru propriul profit, pentru planificarea strategică și de cercetare a consumatorilor, inovaţii, portofolii, și modele de marketing.

A treia provocare provine din faptul că masa nediferenţiată a consumatorilor și creşterea costurilor publicitare a făcut ca aportul unui brand sau produs cheie să fie crucial pentru succesul din ultimul deceniu.

Curând însă va fi necesară repoziţionarea brandurilor pentru preferinţe de consum ceva mai înguste.

„Fără îndoială, comporatmanetul consumatorului chinez va suferi şi schimbări neaşteptate, dar cercetarea noastră relevă direcţia clară pe care se vor înscrie, totuşi, aceste schimbnări.

Pentru a fi siguri că participă la această călătorie, companiile de pe piaţa chineză trebuie să facă încă de pe acum cunoştinţă cu consumatorul chinez al anului 2020“, conchide McKinsey.

 

Te-ar mai putea interesa și
Reglementările se schimbă, provocările de business rămân. Sustenabilitatea, dincolo de obligațiile de raportare, ca soluție de creștere pe termen lung
Reglementările se schimbă, provocările de business rămân. Sustenabilitatea, dincolo de obligațiile de raportare, ca ...
Numeroase organizații tind încă să reducă sustenabilitatea la o simplă obligație de raportare, o „bifă” în calendarul anual de conformitate. În plus, propunerile legislative din......
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și o baterie de 116 MWh
Eurowind Energy a inaugurat parcul Fotovoltaic Teiuș, de 60,2 MW, cel mai mare proiect co-finanțat prin PNRR. Va pune și ...
Eurowind Energy, dezvoltator și operator danez de proiecte regenerabile, anunță inaugurarea oficială a Parcului Fotovoltaic ...
BYD depășește Tesla iar piața chineză a vehiculelor electrice impune ritmul la nivel mondial
BYD depășește Tesla iar piața chineză a vehiculelor electrice impune ritmul la nivel mondial
Peisajul vehiculelor electrice se schimbă, iar compania chineză BYD se impune ca principalul concurent al Tesla, compania ...
Bitcoin revine la peste 90.000 de dolari. Intrări mari în ETF-urile spot pe bitcoin
Bitcoin revine la peste 90.000 de dolari. Intrări mari în ETF-urile spot pe bitcoin
Piețele cripto au avut o săptămână solidă după Paște, adăugând 300 de miliarde de dolari la capitalizarea de piață.