Mâncarea şi băutura anul viitor – trecem de la „naturale” la „etice”

11 11. 2012
alimente_62026300_56450300

O companie specializată în analiza şi dezvoltarea de noi produse, Innova Market Insights, a realizat un clasament al celor mai importante trenduri din industria alimentară şi a băuturilor care vor avea un impact direct asupra produselor ce vor fi lansate anul viitor.  

Produse „etice”

În ultimii ani, ca urmare a presiunilor din partea Guvernelor, a organizaţiilor non-guvernamentale şi a celebrităţilor,  producători au devenit tot mai conştienţi de faptul că trebuie să îşi informeze permanent consumatorii, trebuie să fie mai transparenţi, mai credibili şi mai responsabili. Mai mult, campaniile prin intermediul social-media i-a făcut pe producători mult mai susceptibili la publicitatea negativă. În consecinţă, din a doua jumătate a lui 2010, Innova Market Insights a raportat o creştere importantă a produselor poziţionate pe segmentul mărfurilor „etice”, trendul urmând să se menţină şi anul viitor. Mai exact, din 2010 şi până acum, 14% dintre produsele lansate la nivel mondial au folosit această poziţionare, scrie FoodBev.

Altfel de produse 

Lipsa de inovaţie din industria produselor funcţionale (cum este iaurtul care conţine probiotice, legumele şi fructele etc) a determinat guvernele statelor UE să interzică producătorilor, începând cu decembrie 2012, introducerea pe etichete a unor menţiuni referitoare la capacitatea respectivelor produse de a îmbunătăţi sănătatea. Drept urmare, în campaniile lor de marketing, companiile au început să pună accent pe beneficiile inerente ale anumitor produse şi ingrediente şi să investească mai mult în noi produse sănătoase.

Bătrânii- o nişă de piaţă

Anul viitor va fi mai multă agitaţie şi pe segmentul produselor anti-îmbătrânire. Fenomenul îmbătrânirii populaţiei nu mai este de mult o noutate, iar faptul că persoanele trecute de prima tinereţe au devenit tot mai conştiente de necesitatea adoptării unui stil de viaţă sănătos, ii va determina e producători să-şi îmbunătăţească portofoliile cu articole din acest segment.  

Produsele „fără”

Produsele dedicate celor cu intoleranţe la anumite alimente reprezintă o altă categorie în plină ascensiune. Alimentele fără gluten au devenit deja „mainstream” , iar cele delactozată câştigă treptat teren. Mai mult, odată cu creşterea cererii, se observă şi o majorare a investiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii şi creşterea varietăţii acestor produse. Există chiar producători de produse „fără carne, cu tehnologii capabile să realizeze alimente din vegetale inovatoare, cu alternative de genul „fără grăsimi”, „fără zahăr” sau „fără sare”.

De la natural la fără conservanţi

După mulţi ani în care produsele prezentate drept „naturale” au raportat creşteri semnificative ale vânzărilor, consumatorii au realizat că ar trebui să îşi pună mai multe întrebări în legătură cu semnificaţia cuvântului „natural”atunci când este vorba despre mâncare şi băutură. În ultimul timp, nu au lipsit procesele în instanţă şi nici presiunile din partea legislativelor, consumatorii întrebându-se în ce măsură produsele procesate pot fi considerate naturale. Reacţia producătorilor nu a întârziat să apară, astfel că tot mai mulţi se promovează acum prin „fără conservanţi” şi nu prin „natural” ca până acum.