Cum vor încheia poliţe RCA şi cât vor plăti şoferii din clasa cu risc ridicat. Surse: factorul N ar putea fi 32%

05 08. 2017
tir_rasturnat_2_96267000

Conform noului sistem Bonus-Malus, la înnoirea poliței RCA, șoferii disciplinaţi în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce șoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizaţi, suportând o majorare a costului poliței RCA de până la 180%. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) atrage atenţia asupra faptului că „pentru persoanele fizice se va aplica aceeași clasă de Bonus, respectiv Malus – „cea mai favorabilă” – pentru toate mașinile pe care le deține. Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu mașina”.

O altă modificare intervenită săptămâna trecută vizează aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a procedurii de încadrare a şoferilor în clasa de risc ridicat aşa cum a fost ea propusă de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR). Potrivit UNSAR, până la data de 1 septembrie BAAR va stabili modul în care asigurații cu risc ridicat vor fi preluați în asigurare şi va publica pe site-ul propriu factorul „N”. Surse din piaţă susţin că este vorba de un procent de 32%. Legea impune ca procentul din care este compus factorul N să fie de maximum două cifre.

Factorul N se aplică asiguraţilor care au primit trei oferte de la asigurătorii din piaţă, oferte al cărort preţ depăşeşte preţul de referinţă publicat de ASF la data respectivă înmulţit cu factorul N. În acest caz, asiguratul este considerat cu risc ridicat şi se adresează BAAR pentru încheierea contractului RCA. BAAR va soluţiona cererea în maximum 20 de zile şi va repartiza clientul către unul din asigurătorii de piaţă.

Noul preţ al contractului RCA va fi preţul de referinţă publicat de ASF la care se adaugă factorul N şi apoi se aplică clasa de Bonus sau de Malus a şoferului respectiv. Astfel, pentru un autotractor cu preţul de referinţă la ora actuală de 7.500 de lei plus 2.343 (factorul N- dacă va fi 32%) costul poliţei va fi de 9.843. De aici, în funcţie de clasele de bonus ale şoferului, tariful va scădea la 4.921 de lei în cazul unui Bonus maxim sau va creşte la maximum 17.717 dacă este vorba de un malus maximum. Totuşi clasa maximă de bonus înseamnă ca respectivul şofer să fi produs şase accidente într-un an.

Atenţie însă, potrivit legii, preţurile de referinţă se modifică la fiecare şase luni de către ASF. BAAR va realiza procesul de alocare a clienților cu risc ridicat în funcție de cotele de piață ale asigurătorilor din anul anterior, alocarea realizându-se prin utilizarea unui algoritm de alocare specific.