Cum vor zbura avioanele marţi, după ora 9: Romatsa dirijează o treime din curse, dar Eurocontrol stabileşte cine şi când zboară

Eurocontrol, organismul european al dirijării traficului aerian, va stabili, după declanşarea grevei generale de către angajaţii regiei Romatsa, ce zboruri au prioritate şi cum se va desfăşura traficul aerian pe aeroporturile din România şi cel de tranzit, în condiţiile în care, conform legii, angajaţii în grevă ai Romatsa trebuie să asigure dirijarea a cel puţin o treime din curse.
Economica.net - lun, 29 mai 2017, 16:46
Cum vor zbura avioanele marţi, după ora 9: Romatsa dirijează o treime din curse, dar Eurocontrol stabileşte cine şi când zboară

‘Putem să vă spunem cu certitudine că mâine (marţi, n.r.), începând cu ora 9:00, ora locală, va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. Ceea ce putem să vă spunem în momentul de faţă este că, în urma discuţiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor – n. r.) şi cu reprezentanţii atât ai Ministerului Transporturilor, cât şi ai autorităţilor aeronautice din România, există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră şi ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe din ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administraţie care era programat pentru ora 14:00. (…) Există foarte multe aspecte şi puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administraţie, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp şi nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineaţa’, a explicat Tudorache.

El a ţinut să precizeze că în momentul da faţă nimeni nu poate să spună care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic.

‘Pentru toţi pasagerii care au bilete în momentul de faţă putem să spunem că există o singură diferenţă faţă de greva de avertisment în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau preşedintele României care vor fi zborurile afectate. Decizia se ia de la EUROCONTROL, de la Network manager şi în mod cert astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola este imposibil de precizat. Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepţiile pe care ne obligă legea să le asigurăm. Decizia vizavi de acest aspect o iau cei de la Network Manager. În esenţă, pentru pasageri, cred că toate companiile ar trebui să ştie exact dacă decolează din timp. Acesta este motivul pentru care, pe legislaţie internaţională, suntem obligaţi să anunţăm cu minimum 48 de ore înainte tocmai pentru ca toate companiile să ştie în timp util şi să-şi poată anunţa pasagerii despre ce este vorba’, a menţionat sindicalistul.

Întrebaţi de ce depinde suspendarea grevei generale, sindicaliştii de la ROMATSA au precizat că este vorba despre mai multe documente care trebuie pregătite şi aprobate în Consiliul de Administraţie al instituţiei.

‘Situaţia este în continuare încâlcită. Trebuie să înţelegeţi că este vorba de multe documente care trebuie pregătite şi aduse la forma la care pot fi trimise. Este vorba de o dată limită: 31 mai, până la care acestea pot fi înaintate către EUROCONTROL sau Comisia Europeană. Ce este important, este că mâine (marţi, n.r.), la ora 9,00, sunt şanse puţine să fie terminate toate aceste documente şi să intre într-un cadru în care noi putem să discutăm despre anularea grevei. Noi avem toată bunăvoinţa şi vreau să se transmită către pasageri, pentru a-i face să sufere cât mai puţin: cu prima ocazie la care reuşim să descâlcim acest nod gordian şi o să avem primele dovezi ale unor lucruri care se întâmplă noi suntem dispuşi într-un timp rezonabil să căutăm soluţii de suspendare a acestei greve’, a subliniat purtătorul de cuvânt al ATSR, Florin Diaconu.

La rândul său, Gabriel Tudorache a adăugat că dacă documentele nu vor fi gata până pe 31 mai, factorii implicaţi nu vor pleca acasă.

‘Este vorba despre mai multe documente care depind în primul rând de aprobarea Consiliului de Administraţie. Noi, aşa cum stabilisem cu domnul ministru înainte de greva de avertisment, am făcut aproape toate documentele – mai există un document la care se lucrează încă. Este vorba despre formatul noului buget pe anul 2018 care trebuie trimis, aşa cum s-a spus mai devreme, până pe data de 5 iunie conform reglementărilor europene. Având în vedere că la noi nu se lucrează în perioada 1-5 iunie, am afirmat că termenul este 31 mai. Domnul ministru a spus că, dacă nu vor fi gata până pe 31 mai, nu vor pleca acasă factorii implicaţi, adică nici cei de la Autoritate, nici cei de la minister şi evident nici cei de la ROMATSA”, a subliniat liderul sindical.

Chiar dacă este posibil ca greva generală de marţi să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaţilor ROMATSA care trebuie discutate.

‘Pe de altă parte, este important să înţelegeţi că dacă această grevă se va suspenda – şi probabilitatea cel puţin în momentul de faţă este foarte mare ca într-un timp rezonabil să o suspendăm – conflictul nu se încheie. Avem 50 ce revendicări pentru care am deschis acest conflict colectiv de muncă, nu are cum să se închidă, pentru că, practic, cu domnul ministru nu am discutat absolut deloc pe revendicări. Există şi celelalte probleme şi o grămadă de aspecte pentru care suntem în acest conflict. Vor fi negocieri în continuare, iar în orice moment în care vom constata că patronatul sau orice alţi factori de decizie vor devia de la ceea ce ne-am înţeles şi inclusiv nu vom reuşi să rezolvăm cele 50 de revendicări, această grevă generală se va relua în orice moment, cu respectarea obligaţiilor legale, aşa cum v-am amintit: 48 de ore lucrătoare pentru legislaţia internaţională’, a avertizat acesta.

Pe de altă parte, Gabriel Tudorache a subliniat că stabilirea datei de 30 mai pentru greva generală nu a avut nicio legătură cu minivacanţa românilor.

‘Greva generală a fost pusă pe data de 30 întrucât, dacă Consiliul de Administraţie de astăzi (luni, n.r.) nu decide ceea ce ar trebui să decidă pentru a salva ROMATSA de la faliment şi dacă am fi pus-o după data de 5 iunie, dată limită pentru depunerea documentelor la Comisia Europeană, la forurile internaţionale, o făceam degeaba. ROMATSA era condamnată la faliment. Acesta este motivul pentru care data grevei a fost pusă pe 30 mai, ţinând cont de respectarea legii. Deci, nu are absolut nicio legătură cu faptul că ATSR încearcă să strice vacanţa. Este efectiv data limită, pentru că, noi dacă nu am fi pus-o pe data de 30, sincer să fiu nu ştiu dacă am fi avut întâlnirea de astăzi şi discuţia pe care am avut-o astăzi. Această discuţie a avut loc, în opinia noastră, evident pentru că a fost anunţată această grevă generală, iar măsurile discutate cu domnul ministru au fost luate doar pentru că am anunţat această grevă. Dacă am fi anunţat-o pe 7 iunie, ROMATSA era în faliment’, a explicat el.

Te-ar mai putea interesa și
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Băncile centrale caută să se aprovizioneze cu un activ vechi și de încredere, iar speculatorii urmează exemplul. Unii oficiali au spus-o direct. „E un semn de războaie iminente”, spune un......
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times (FT) că preluarea firmei de furnizare a gazelor ...
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu anunţă că pentru 2025 este vizată inaugurarea a peste 200 de kilometri de autostrăzi şi drumuri ...
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv bani proveniți din Fondul European ...