Cum vrea Guvernul Ciolacu să reducă din impozitele fermierilor
În sectorul agricol, Programul de Guvernare 2023-2024 propus de noul Guvern include o serie de posibilități prin care producătorii din industria alimentară își pot reduce impozitele. Nu toate măsurile reprezintă însă o noutate, pentru unele existând deja cadru legislativ aplicabil.
Astfel, pentru atingerea unui obiectiv legat de creşterea competitivității și a productivităţii muncii în agricultură și în industria alimentară, Guvernul anunță în Programul său „posibilitatea stabilirii unor impozite mai mici pentru producătorii care demonstrează că volumul de produse care au fost destinate consumului intern este mai mare decât media ultimilor trei ani”.
În vederea reducerii pierderilor și a risipei de alimente, Guvernul propune „reducerea impozitelor aplicabile producătorilor agricoli în cazul
trecerii printr-un intermediar de prelucrare și/sau ambalare”. De asemenea, propune „reduceri fiscale de până la 60% din valoarea donației de alimente către asociațiile autorizate”.
„Producătorii agricoli pot beneficia de reducerea impozitului pentru donarea de produse brute direct unei asociații, dar și în anumite condiții pentru donarea de produse ambalate sau prelucrate de un intermediar”.
Potrivit legislației actuale, cheltuielile înregistrate cu ocazia aplicării măsurilor de diminuare a risipei alimentare (de exemplu, în cazul donației) sunt deductibile prin prisma impozitului pe profit.
Pentru a reduce risipa alimentară, noul Guvern mai propune planificarea, organizarea și gestionarea cuantificării deșeurilor alimentare;implicarea tuturor autorităților statale într-un Program de acţiune amplu, destinat evitării risipei alimentare și elaborarea unui plan naţional de acţiune pentru reducerea risipei alimentare, cu implicarea tuturor instituţiilor statale.
Citește și