Guvernul vrea să schimbe soarta turismului românesc. Care e noua strategie
Ministerul Dezvoltării va cheltui în următorii doi ani 6,8 milioane de euro pentru un plan de
cercetare dezvoltare menit să „permită fundamentarea ştiinţifică a dezvoltării politicilor din aria de responsabilitate a ministerului”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Concret, Ministerul va finanţa o serie de proiecte-pilot pentru a vedea dacă este viabil sau nu ca acestea să fie extinse la un nivel mai larg.
Turism ecologic în ariile protejate
Una dintre temele de cercetare propuse de Minister vizează dezvoltarea ecoturismului la nivelul
ariilor protejate din România (parcuri naţionale,parcuri naturale, rezervaţii ale biosferei) sau
identificarea oportunităţilor de dezvoltare a turismului ecvestru. De asemenea, pe baza experienţei din alte state europene, Ministerul ia în calcul posibilitatea de a valorifica unele obiective industriale cu valoare istorică, memorială, arhitecturală sau culturală.
Produse turistice şi pachete pentru persoanele cu nevoi speciale
Strategii Ministerului nu exclud posibilitatea de a dezvolta turismul autohton promovând diverse
produse, destinaţii sau circuite, care pot fi integrate în alte circuite turistice europene.”În cadrul
proiectului ne propunem să identificăm circuite europene consacrate ce pot fi extinse şi pe teritoriul României”, se specifică în planul de cercetare-dezvoltare. Totodată, România ar putea deveni o destinaţie pentru persoanele cu nevoi speciale.
Google Maps, metodă de promovare
Ministerul vrea mai mulţi vizitatori şi la monumentele istorice din ţara noastră, iar pentru aceasta vor testa eficienţa Google Maps. Instituţia va finanţa astfel realizarea unei baze de date spaţiale cuprinzând monumentele istorice care va conţine, pe lângă informaţii esenţiale despre monumentele respective şi date geospaţiale necesare poziţionării pe Google Maps.
Turism la meşteşugari acasă
În următorii doi ani se vor căuta în mediul rural vechi meşteşuguri şi ocupaţii care ar putea avea valenţe turistice, iar acolo unde acestea nu mai există, locuitorii vor fi încurajaţi să se reapuce.