Ministerul Agriculturii vrea să lege subvenția acordată legumicultorilor de cantitățile care intră în centrele de depozitare, a anunțat astăzi, în cadrul Congresul Fermierilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Aceasta în contextul în care are în plan investiții din bani europeni, prin Casa Unirea, în 15 depozite de legume ce vor fi date în folosul cooperativelor din marile bazine legumicole ale țării.
„Suntem în discuții cu Unitățile Administrativ Teritoriale și Casa Unirea pentru ca din 2023 să dezvoltăm 15 centre de colectare. Vor fi realizate de Casa Unirea și date în folosință cooperativelor și membrilor în raza administrativ teritorială în care aceste centre vor fi amplasate (…) Vom face însă o schemă integrată în care vom cuprinde și tinerii fermieri sub 40 de ani cu sere și solarii pentru a beneficia de instalații de irigat și posibilitatea de a încălzi serele, pentru a produce legume și iarna. Integrarea acestor soluții cu centrele de colectare ne va duce în fața supermarketurilor cu roșii, castraveți, ardei pentru că acestea ne spun mereu că nu au cantitatea necesară tot timpul anului. Doresc, de asemenea, să port discuții cu fermierii din bazinele legumicole pentru ca subventia pe parte de legume să fie integrată (acordată n.red.) pe kilogramul care intră în centrele de colectare. Acesta este programul meu, dar trebuie convinsa Comisia că este singura soluție pentr a salva un sector”, a explicat ministrul.
În momentul de față, cultivatorii de tomate au la dispoziție programul „Tomata” care, spun fermierii, și-a atins limitele și creează supraproducție în sezon.
„Tomata a fost un program util și binevenit, dar a ajuns la o limită și trebuie îmbunătăți prin diversificarea speciilor. Altfel, stimulăm supraproducția. Prețul de 1-2 lei pe piețe angro este ridicol”, a declarat Ionuț Radu, vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor, Olt.
Din datele MADR, aproximativ 22.000 de fermieri, dintre care 9.000 sub 40 de ani, au accesat sprijinul de minimis de anul acesta pentru care Guvernul a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producției se va face până la data de 15 iulie 2023, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 18 iulie 2023.