Cum vrea un startup tech românesc să schimbe retailul online. „Am sesizat diferențe importante între ce produse doresc companiile să promoveze și ce se cumpară de fapt”

Cătălin Macovei, specialist cu zece ani de expertiză în marketing digital, a lansat, în urma unei investiții de 82.000 de euro, un startup prin care vrea să schimbe modul în care magazinele online își promovează produsele. Potrivit acestuia, TRUDA este primul startup românesc de machine learning capabil să analizeze în timp real performanța în online pentru a promova produsele care se vând cel mai bine în industria de comerț online.
Lidia Neagu - Dum, 11 dec. 2022, 19:23
Cum vrea un startup tech românesc să schimbe retailul online. „Am sesizat diferențe importante între ce produse doresc companiile să promoveze și ce se cumpară de fapt”

Cătălin Macovei este și co-fondatorul agenției Moloso, specializată în Performance Marketing și Automation, cu un buget la nivel anual peste 40 de milioane de euro pentru 300 sute de clienți din România și din centrul și estul Europei din diferite verticale.

În primul an de activitate, startup-ul TRUDA plănuiește noi investiții în valoare de cel puțin 250.000 euro în dezvoltarea infrastructurii tehnologice și în echipa de vânzări și estimează o cifră de afaceri de 500.000 de euro.

Compania se adresează antreprenorilor, managerilor și al specialiștilor de marketing prin optimizarea campaniilor de marketing, folosind informații despre produsele comercializate într-o eră „cookieless”, în care nu mai este cunoscut comportamentul consumatorilor în lipsa unor tehnologii avansate.

“TRUDA a apărut din dorința de a promova cât mai eficient posibil business-urile din e-commerce. Am sesizat diferențe importante între ce produse doresc companiile să promoveze și ce cumpară de fapt consumatorii. De asemenea, am întâlnit foarte multe situații în care produsele promovate nu generau venituri pentru client și, implicit, afectau rezultatele totale ale business-ului. Un specialist de marketing nu are timpul necesar să analizeze și să identifice produsele performante și să implementeze în timp record campanii pentru acele produse, chiar dacă este angajat în companie. Tehnologia TRUDA identifică cu precizie produsele care se vând cel mai bine și le promovează direct către clienții potriviți, prin tool-uri speciale, cu scopul de a crește vânzările și a optimiza cheltuielile în cel mai eficient mod”, declară Cătălin Macovei, fondator TRUDA.

Creată ca o platformă care facilitează promovarea produsele performante în baza unor algoritmi de machine learning, soluția TRUDA este dedicată magazinelor online cu minimum 2.500 de produse și 30 de comenzi pe zi.

Potrivit companiei, în prezent, tehnologia TRUDA este implementată în 44 de magazine online de fashion, home&garden și IT&C, iar în primele două săptămâni au fost înregistrate creșteri de până la 30% ale ratei de conversie, creșteri de peste 50% ale numărului de comenzi și scăderi de cel puțin 20% ale costurilor de promovare. 

„Focusul nostru este să analizăm fiecare produs în parte și să înțelegem de ce acel produs generează venituri. Este prețul important, este promovarea? Vindem un produs pentru că avem mult trafic pe acel produs sau îl vindem că avem un preț bun? Este un produs care aduce profit sau nu? Asta identifică TRUDA, care ajută business-urile mici și medii să potrivească produsele cu oamenii”, explică fondatorul startup-ului. 

Cum funcționează tehnologia TRUDA

Platforma se conectează prin API la Google Analytics, Google Ads, Google Merchant Center, Facebook Ads sau alte platforme, conexiune care are loc în 20-30 de minute, și descarcă informații despre costurile de marketing asociate cu fiecare produs și rezultatele obținute de acestea. TRUDA apoi rulează algoritmi complecși pentru a determina importanța fiecărui produs în întregul ecosistem.

În baza machine learning, TRUDA analizează produsele și venitul generat de aceastea, le etichetează după criterii relevante pentru fiecare business în parte (venit, cantitate, prețul produsului, trenduri, viteza de vânzare, produse toxice și produse tractor – HERO) și sugerează campanii de marketing. Astfel, fiind identificate produsele care doar generează costuri, fără să aducă vânzări (și le poate elimina din campanii), magazinele online pot promova numai acele produse care aduc venituri și pot eficientiza costurile de marketing.

Implementarea sistemului TRUDA pentru magazine online este realizată de echipa TRUDA, formată din cinci specialiști în marketing digital. Costul serviciilor de implementare, analiză și consultanță specializată pornește de la 350 euro, fiind oferite și servicii customizate în funcție de nevoile fiecărui magazin online. Campaniile de marketing sunt desfășurate de antreprenor, agenția de marketing sau specialistul de marketing, care are în continuare control.

 

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...