Oamenii îşi pot cumpăra retroactiv vechime la pensie până în 2025. Un an de vechime în muncă vă costă în prezent cel puţin 9.000 de lei

Oamenii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie până la finalul anului 2024, conform OUG 70/2023, aprobate de executiv joi, 31 august.
Cristina Şomănescu - joi, 31 aug. 2023, 13:36
Oamenii îşi pot cumpăra retroactiv vechime la pensie până în 2025. Un an de vechime în muncă vă costă în prezent cel puţin 9.000 de lei

Guvernul a prelungit până la finalul anului 2024 perioada în care oamenii care nu s-au pensionat încă se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. În acest sens, guvernul a aprobat joi, 31 august, OUG nr. 70/2023 pentru modificarea OUG 163/2020 care reglementează asigurarea retroactivă la pensie.

Context

Joi, 31 august 2023, guvernul a aprobat o OUG care le permite oamenilor să se asigure retroactiv la pensie până la finalul anului 2024.
Până la oficializarea OUG nr. 70, aprobate de guvern joi, asigurarea retroactivă la pensie a fost posibilă până la 31 august 2023, conform Legii nr. 168/2021 care aprobă cu modificări OUG nr. 163/2020, arată actele normative analizate de Economica.net.

Ce prevede OUG nr. 70, aprobată de guvern joi, 31 august:

Oamenii care nu s-au pensionat încă, cărora le lipsesc perioade de vechime în muncă, se pot asigura retroactiv la pensie prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii de care aparţin.

Aceştia trebuie să îndeplinească toate condiţiile de mai jos:

  • să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea socială;
  • să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.

 Câţi ani de vechime puteţi să vă cumpăraţi retroactiv?

OUG nr. 163 din 2020, aprobată cu modificări, prevede că puteţi să vă cumpăraţi retroactiv vechime pentru cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare socială cu Casa de Pensii.

În acest interval de cel mult şase ani, puteţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
Perioadele de timp pentru care puteţi încheia contract de asigurare socială sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare, se arată în OUG nr. 163/2020, analizată de Economica.net.

Până când puteţi încheia contract cu Casa de Pensii ca să vă asiguraţi retroactiv la pensie?

Până la finalul anului 2024 puteţi încheia contract de asigurare socială cu Casa de Pensii de care aparţineţi, prevede OUG nr. 70/2023, consultată de Economica.net.

Important

Contractul de asigurare socială, reglementat prin OUG 70/2023, se încheie doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Cum încheiaţi contractul de asigurare retroactivă la pensie

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură, şi Casa Teritorială de Pensii, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declaraţia pe proprie răspundere;
  • procura specială autentificată care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale persoanei care vrea să se asigure la pensie şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.
  • Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020 cu modificările ulterioare, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată.

Cât vă costă asigurarea retroactivă la pensie

Venitul asigurat la care veţi achita contribuţia de asigurări sociale (CAS), înscris în contractul de asigurare socială, este ales de dumneavoastră şi trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Exemplu:

Dacă încheiaţi contract pentru asigurare retroactivă la pensie în cursul anului 2023, veţi plăti pentru un an de asigurare la pensie cel puţin 9.000 de lei.
Am ajuns la această sumă înmulţind salariul minim brut pe ţară de 3.000 de lei, în vigoare în anul 2023, cu cota de contribuţie CAS de 25% şi cu 12 luni. Legea vă permite să vă asiguraţi retroactiv un venit mai mare decât salariul minim brut pe ţară, caz în care veţi aplica 25% – cota CAS la venitul ales şi îl veţi înmulţi cu lunile în care vreţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.
Dacă la data de 31 decembrie 2024 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate, se mai arată în OUG nr. 70/2023, consultată de Economica.net.

Actele normative care reglementează asigurarea retroactivă la pensie sunt: OUG nr. 163/2020, care poate fi citită integral la acest link, Legea nr. 168/2021, care aprobă cu modificări OUG 163 din 2020, şi OUG nr. 70 din 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...