Guvernul decide azi dacă adoptă proiectul care permite din nou oamenilor să îşi cumpere vechime la pensie UPDATE

Guvernul decide în şedinţa de joi, 24 septembrie, dacă adoptă un proiect de act normativ care le permite din nou oamenilor să îşi cumpere retroactiv vechime în muncă. Potrivit proiectului anunţat încă din august de Economica.net, oamenii care nu s-au pensionat încă se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Cristina Şomănescu - joi, 24 sept. 2020, 10:50
Guvernul decide azi dacă adoptă proiectul care permite din nou oamenilor să îşi cumpere vechime la pensie UPDATE

UPDATE 29 septembrie

Actul normativ care reglementează modalitatea prin care vă puteţi cumpăra retroactiv vechime la pensie e în vigoare începând din 28 septembrie, odată cu publicare lui în Monitorul Oficial.

Vorbim despre OUG nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

UPDATE 24 septembrie

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite oamenilor să se asigure retroactiv la pensie. Prevederile actului normativ intră în vigoare odată cu publicarea OUG în Monitorul Oficial.

Ştirea iniţială din 24 septembrie

Asigurare retroactivă la pensie ar putea reveni într-o formă diferită de cea reglementată până la finalul anului 2018, dacă Guvernul adoptă astăzi, 24 septembrie, proiectul de act normativ pus în dezbatere publică în urmă cu mai bine de o lună.

Economica.net a anunţat încă din august proiectul care reglementează cumpărarea retroactivă a vechimii în muncă. Detalii, aici.

La mai bine de un an şi jumătate de când legea nu le mai permite oamenilor să cumpere retroactiv vechime la pensie, Ministerul Muncii pune în dezbatere publică un proiect de OUG care reglementează, într-o formă nouă, asigurarea retroactivă la pensie.
Economica.net vă spune ce prevede proiectul de act normativ.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor dori să se asigure retroactiv la sistemul public de pensii:

În perioada pentru care vor să se asigure retroactiv, specificată în contractul de asigurare socială:
– nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia;
– nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii ca urmare a realizării de venituri din activităţi independente;
– nu au beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
– nu au beneficiat de pensie de invaliditate;
– nu au urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective;
– nu au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus;
– nu au beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
– nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
– nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani.

Dacă îndeplinesc toate condiţiile enumerate de Economica.net mai sus, oamenii vor putea încheia un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii Publice, până la 1 septembrie 2021, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 pe care o puteţi consulta la acest link.

Perioadele de timp pentru care oamenii se vor putea asigura retroactiv şi plăti contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, potrivit proiectului de act normativ. Perioadele de timp cumulate, pentru care oamenii se vor putea asigura retroactiv la pensie, trebuie să fie de maximum şase ani, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Venitul asigurat trebuie să fie mai mare sau egal cu salariul minim brut pe ţară, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În acest an, venitul asigurat la pensie trebuie să fie de minimum 2.230 de lei.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială, se arată în proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

CAS plătită retroactiv va fi de 25% din venitul asigurat în acest an.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea cotei contribuţiei de asigurări sociale, care e reglementată de legislaţia în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială, asupra bazei lunare de calcul.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.
În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate, se mai arată în proiectul de act normativ.

Perioadele pentru care oamenii achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.
Venitul lunar asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar şi la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat la câştigul salarial mediu brut din luna încheierii contractului de asigurare socială, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, potrivit proiectului de OUG.
Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

Atenţie! Prevederile prezentate de Economica.net mai sus nu se aplică deocamdată. Pentru a intra în vigoare, OUG trebuie să fie adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial. 

Te-ar mai putea interesa și
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
În fiecare an, designerii din divizia de tehnologii de acoperire a BASF creează o nouă colecție de culori pentru a inspira designerii de automobile din întreaga lume. ...
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Ca urmare a demisiei lui Carlos Tavares, cel care oprise, aparent, investițiile în Italia, grupul Stellantis revine asupra ...
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul ...
Parlamentul ungar a adoptat marţi un nou amendament care remodelează peisajul electoral al ţării prin reducerea numărului ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” Studiu
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind "bună" - cea ...