Cumpără Fondul Proprietatea, propun analiştii. Acţiunea FP este subevaluată

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au un potenţial de creştere de până la 19%, în funcţie de metodologia analiştilor care le evaluează. Preţul ţintă pentru următoarele 12 luni este de 0,65 lei / acţiune, potrivit analiştilor Erste Group şi de 0,7 lei / acţiune FP, conform raportului SSIF Broker Cluj. Analiştii recomandă cumpărarea.
Adrian N. Ionescu - mie, 09 ian. 2013, 13:30
Cumpără Fondul Proprietatea, propun analiştii. Acţiunea FP este subevaluată

Faţă de preţul actual din piaţă potenţialul de creştere al acţiunii Fondul Proprietatea (FP) este de peste 10%, respectiv 19%.

Subevaluarea Fondului Proprietatea (FP) potrivit analizei fundamentale, respectiv eforturile managementului de a genera valoare prin planurile de răscumpărare se numără printre factori care susţin recomandarea „CUMPĂRĂ“ pentru acţiunile FP în următoarele 6 – 12 luni“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca.

SSIF Broker Cluj Napoca este singura firmă de brokeraj care este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi are ea însăşi un portofoliu propriu, ca un fond de investiţiii, în valoare de 68 de milioane de lei la 30 septembrie.

ACUMULEAZĂ“ este recomandarea pe care o fac, la rândul lor, analiştii BCR, care au contribuit la raportul Erste Group Research. Această recomandare presupune achiziţia mai prudentă a acţiunilor respective, având în vedere că potenţialul de creştere este mai mic de 20%.

Pe termen scurt, de 3 -6 luni, investitorii trebuie să fie atenţi la riscurile macro – financiare globale şi interne, dar şi la pericolul ca FP să nu poată distribui dividende, în ciuda eforturilor managementului“, avertizează Andrei Rădulescu.

Distribuirea dividendelor din profitul pe anul trecut depinde de modificarea unei reglementări, care nu permite această operaţiune atunci când valoarea unitară a activului net este inferioară valorii nominale a unei acţiuni.

FP a ajuns în această situaţie, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă, ceea ce a atras după sine includerea acţiunilor acesteia la valoare 0 în portofoliul Fondului.

Preţul ţintă, estimat la 0,7 lei / acţiune în raportul SSIF Broker Cluj, a fost obţinut ca medie a mai multor scenarii de evaluare a portofoliului de acţiuni nelistate al Fondului Proprietatea.

În cazul unui scenariu nefavorabil preţul FP ar putea ajunge la 0,523, sau chiar la 0,466 lei / acţiune.

La rândul său, Erste Group Research a estimat un preţ ţintă de 0,65 lei/ acţiune şi a inclus Fondul Proprietatea în top 10 – acţiuni care trebuie cumpărate în trimestrul 1, de pe pieţele central şi est europene.

FP este şi în topul celor mai mari creşteri probabile. FP este preferabil şi din punctul de vedere al randamentul dividendului previzibil de circa 9%.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia aferentă unei acţiuni şi preţul la care a fost cumpărată acţiunea. Sunt preferate acţiunile cu randament al dividendului superior dobânzii la termen.

Desigur, pe măsură ce acţiunea este tot mai cumpărată, preţul ei creşte, iar randamentul previzibil scade.

Principalii factori care ar duce la creşterea acţiunilor FP sunt:

  • Programul de răscumpărare a 9,7% din acţiunile FP, de pe piaţă, program care ar trebui să conducă la scumpirea lor, restrângându-se potenţialul de ofertă.

  • Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, ale cărei acţiuni constituie unul dintre principalele pachete din portofoliul FP.

  • Derularea ofertei publice iniţiale (IPO) a acţiunilor statului la Romgaz, care este a treia cea mai importantă companie din portofoliul FP;

  • Acţiunile FP vor fi cu atât mai căutate cu cât se va apropia momentul listării Fondului la Varşovia.

  • Perspectiva exploatării zăcămintelor Petrom în Marea Neagră va aduce beneficii şi acţiunilor FP, potrivit analiştilor Erste.


Profil de companie

Fondul Proprietatea (FP) a raportat venituri totale de peste 861 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului trecut, în creştere cu peste 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursele principale de venituri au fost dividendele încasate de la societăţile din portofoliu (72% din total), vânzarea actiunilor Azomureş, precum şi a unei părţi din sectorul bancar (Erste Bank şi Raiffeisen).

Profitul era de 569 de milioane de lei, iar portofoliul său (activul net) depăşeau 12,7 miliarde de lei.

Portofoliul Fondului Proprietatea este format din deţineri la 25 emitenţi listaţi, acestea reprezentând 45% din activul net şi 44 societăţi nelistate.

Cele mai importante societăţi din portofoliul FP sunt OMV Petrom (SNP, 36 % din activul net), Romgaz (10%) şi Complexul Energetic Oltenia (8,35%).

Celelalte companii din Top 10 deţineri FP sunt: Nuclearelectrica (nelistată, 4,0%), ENEL Distribuţie Banat (nelistată, 3,6%), E.ON Moldova Distribuţie (3,2%), ENEL Distribuţie Muntenia (2,8%), GDF Suez Energy România (2,7%), Transgaz (TGN, 2,7%), CN Aeroporturi Bucureşti (2,6%).

Potrivit bugetului pe acest an, profitul net estimat este de 570 de milioane de lei. Valoarea dividendelor încasate urmează să fie aproximativ egală cu cea de anul trecut.

Nu au fost luate în calcul modificări semnificative ale portofoliului, însă administratorul nu exclude posibile valorificări „în condiţii benefice“.

Franklin Templeton Investment Management, administratorul FP, a angajat un consorţiu de bănci pentru vânzarea participaţiilor minoritare deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, care au o valoarea estimată de 526 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic al companiei pe plan local în primele luni ale anului viitor.......
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...