Cumpără Fondul Proprietatea, spun analiştii. Potenţial mare de creştere
Preţul ţintă estimat de analiştii Reuters pentru acţiunea Fondului Proprietatea (FP) este cu peste 27,5% mai mare decât cel din prima parte a zilei de miercuri, 21 noiembrie, de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 0,533 lei / titlu.
Profitul net al Fondului Proprietatea (FP) a ajuns la 574,6 milioane de lei la 30 septembrie, cu aproape un milion de lei mai puţin decât la 30 iunie, dar mai mare cu peste 29 de milioane de lei decât în primele 9 luni ale anului trecut.
Majoritatea veniturilor Fondului Proprietatea (FP), de peste 834 de milioane de lei au intrat în Trimestrul 2 în conturile fondului. Trimestrul 3 nu a adăugat decât 13,5 milioane de lei, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de administratorul FP, Franklin Templeton Investment Management.
Sursele principale de venituri ale FP au fost dividendele încasate de la societăţile din portofoliu (72% din total), vânzarea acţiunilor deţinute la Azomureş, precum şi a unei parţi din acţiunile bancare (Erste Bank şi Raiffeisen), se mai precizează în raportul casei de brokeraj Tradeville.
Profitul net era de 571,34 milioane de lei, conform raportării de la finalul lunii octombrie, în creştere cu 7,1% faţă de octombrie 2011.
Cele mai importante societăţi din portofoliu sunt: OMV Petrom (36,21%, din activul net), Romgaz (10,07%) şi Complexul Energetic Oltenia (8,35%).
Participaţia deţinută la Hidroelectrica (care acoperea 20% din activul net) este în continuare exclusă din calculul activului, până la soluţionarea procedurilor de insolvenţă.
La sfârşitul acestei săptămâni, acţionarii FP vor vota bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul următor, profitul net estimat fiind de 570 milioane de lei, iar valoarea dividendelor încasate urmând să fie aproximativ egală cu cea de anul acesta.
FP a angajat un consortiu de bănci pentru vânzarea participaţiilor minoritare deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei, având o valoarea estimată de 526 milioane de euro.
Compania americană de investiţii de risc (hedging) Elliott Associates este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.
Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London are acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.
Limite
Estimările de preţ ţintă şi recomandările sunt emise de analişti, de obicei, pentru cel mult următoarele 12 luni, în ideea că nu apar schimbări semnificative în performanţele companiei şi pentru a acoperi o perspectivă cât mai lungă. Rareori, însă, analiştii păstrează estimările pe întreaga perioadă, pentru că întotdeauna apar schimbări care afectează estimările.
De pildă, spre sfârşitul lunii februarie, preţul ţintă al acţiunii FP, era estimat de Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, la 0,645 lei / titlu, mai mic decât cel rezultat acum din sondajul Reuters.
Condiţiile puse de analist erau cele ale unui scenariu „macro-bursier internaţional predominant favorabil“.
Şi FP a crescut până la 0,6 lei / acţiune, două săptămâni mai târziu, maxim repetat o lună mai târziu. Analistul de la Broker Cluj Napoca avertizase că dacă auspiciile internaţionale devin „predominant nefavorabile“, acţiunile FP ar putea să scadă până la 0,455 lei / titlu. Şi au scăzut până la 0,43, în iunie.
Devine limpede de ce recomandările sunt făcute doar cu titlu informativ şi au doar rolul de repere pentru analizele proprii ale investitorilor.
Prin urmare, este necesar, explicit, următorul…
Avertisment
Atât SSIF Broker cât şi ECONOMICA.NET avertizează că estimările şi recomandările de mai sus sunt pur orientative, nu sunt şi sugestii de a lua anumite decizii de investiţii, responsabilitatea pentru acestea aparţinând exclusiv celor care iau, in funcţie de propria toleranţă la risc.