Analiştii de la Erste Group Research au stabilit un preţ ţintă de 49,5 lei/actiune Romgaz (SNG), cu peste 49% peste preţul actual de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Alături de acţiunile OMV, cele ale Romgaz (SNG) beneficiază de una dintre cele mai generoase estimări de potenţial de creştere, dintre companiile analizate de Erste.
Ca atare, a fost emisă şi recomandarera “BUY” (cumpără).
Potrivit acordului cu FMI, Guvernul României va lăsa preţul gazelor naturale să crească gradual în următorii patru ani, până la 119 Mwh în 2018, de la 62,4 lei/MWh.
„Credem că România va respecta înţelegerea cu FMI, având în vedere că reputaţia şi poziţia financiară a ţării depind de acest acord”, consideră analiştii austrieci.
Scumpirea gazelor ar urma să compenseze cheltuielile cu taxele în creştere şi respectiv cu investiţiile menite să reducă ritmul de scădere a producţiei, pricinuite de maturizarea zăcămintelor de gaze.
„Credem că Romgaz (SNG) va reuşi să încetinească ritmul de scădere a producţiei la 1%, în următorii 10 ani”, menţionează raportul Erste.
Analiştii de la Erste se aşteaptă la o dublare a profitului operaţional (EBITDA), până la 3,9 miliarde de lei în 2017, de la 1,85 miliarde de lei în 2012.
Profitul pe 2013 după plata intereselor minoritare a fost estimat la 997 milioane lei, cu 11% sub cel din anul precedent.
Profitul Romgaz (SNG) ar urma să crească până la 1,54 miliarde de lei în 2014.
Estimarea Erste pentru randamentul dividendelor Romgaz (SNG) este de 9%, pe locul 15 în Europa Centrală şi de Est.
Transgaz (TGN) este pe locul 3 (cu 14,8%), iar pentru Albalact (ALBZ) a fost estimat un randament al dividendelor de 10,1%.
Vezi şi „Spre ce preţuri ţintesc cele mai căutate acţiuni dela Bursă„
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici sugestii pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.