Cumpără SIF Moldova, spun analiştii. Este încă subevaluată

17 01. 2013
stock_exchange_85896100

„Acţiunea SIF Moldova (SIF2) este subevaluată faţă de media ratei PER a SIF-urilor (raportul dintre profitul pe acţiune şi preţul pe acţiune), dar şi din punctul de vedere al valorii portofoliului“, scrie Andrei Frădulescu, în raportul Broker Cluj Napoca.

Cea mai recentă estimare a preţului ţintă pentru SIF Moldova (SIF2) este de 1,51 lei / acţiune, potrivit mediei prognozelor analiştilor consultaţi de Reuters în octombrie. Atunci potenţialul de creştere faţă de preţul din piaţă era de 10%.

Cu o lună mai devreme, analiştii Broker Cluj Napoca estimaseră un preţ ţintă de 1,696 lei / acţiune SIF2.

Preţul ţintă estimat atunci era cu peste 22% mai mare decât cel din piaţă.

Recomandarea „PĂSTREAZĂ“ era transformată în „CUMPĂRĂ“, care este menţinută în prezent.

SIF Moldova (SIF2) a înregistrat al doilea cel mai mare profit pe 2012 dintre cele 5 SIF-uri, de 137 milioane de lei, cu 29% mai puţin decât în 2029.

În primele 9 luni ale anului trecut, „principala sursă de venituri a reprezentat-o vânzarea de active.

Dintre tranzacţiile făcute de SIF2 în primele şase luni ale anului se remarcă vânzarea a aproximativ 6,73 milioane de acţiuni BRD şi 438,155 acţiuni Erste Bank, societatea intenţionând să îşi reducă treptat expunerea pe sectorul financiar“, spunea un raport de companie emis de Tradeville în acea perioadă.

SIF Moldova (SIF2) are active nete de 1,09 miliarde de lei.

Acţiunea SIF2 este una dintre cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a modificării politicii de administrare şi a introducerii metodelor de guvernanţă corporatistă, care plac investitorilor străini pentru gradul mare de transparență.

Recent conducerea SIF Moldova a întreprins un sondaj printre acţionarii şi investitorii săi importanţi, solicitându-le opiniile privind strategia de portofoliu.

Şefii SIF2 au pus în dezbatere cea mai mare problemă a SIF-urilor: sursa dividendelor.

Abordarea echilibrată vizează modalitatea de repartizare a profitului net în paralel cu valorificarea oportunităţilor investiţionale“, spune Costel Ceocea, preşedintele director general al SIF Moldova (SIF2), în comunicatul privind rezultatele sondajului.

„Este o problemă de sustenabilitate a evoluţiilor rezultatelor financiare ale acestor companii“, scria Andrei Rădulescu într-un raport dedicat dividendelor SIF.

Tocmai sub presiunea acţionarilor celor mai puternici, SIF-urile vor da dividende , chiar şi cu preţul desfiinţării lor în timp.

Acţionarii şi investitorii ar fi aprobat opţiunea conducerii SIF, dar adevăratul examen va fi dat la AGA din primăvară.

SIF Moldova (SIF2) a promis un „dividend cu un randament de aproximativ 10%“. Randamentul dividendului este raportul dintre acesta şi preţul acţiunii.

Analiştii estimează că SIF Moldova va da un dividend de 0,172 lei/acţiune, cu 22% mai mic decât cel de anul trecut.

La preţul actual, randamentul dividendului de 11,5 % este încă şi mai atractiv.

Cele 5 Societăți de Investiții Financiare (SIF) și Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai mari fonduri de investiții autohtone de la Bursa din București.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt , de obicei modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi pot asuma răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.