Cumpără SIF Transilvania, spun analiştii. Ţinta de preţ a crescut până la 0,9 lei pe acţiune
Preţul ţintă al SIF Transilvania (SIF3) este de 0,904 lei / acţiune. Preţul de piaţă se apropiase la 5 bani de ţinta de preţ estimată în septembrie.
SIF Transilvania are cel mai mare randament previzibil al dividendului (peste 23%) şi cel mai mare profit pe 2012 dintre SIF-uri, de 212 milioane de lei.
SIF Transilvania (SIF3) este a treia societate de investiţii financiare, după SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2) la care preţul ţintă este actualizat de Broker Cluj Napoca, ca urmare a aprecierii pe piaţă a acţiunilor lor.
Toate cele trei SIF-uri menţionate mai sus, ca şi SIF Banat Crişana (SIF1), beneficiază de recomandarea „CUMPĂRĂ“, a analistului Andrei Rădulescu de la Broker Cluj Napoca.
La SIF Oltenia (SIF5), cea mai recentă recomandare s-a oprit la „PĂSTREAZĂ“.
„Recomandarea „CUMPĂRĂ“ se menţine (în acest caz la SIF3, n.r.)“, ca urmare a faptului că societatea „continuă să fie subevaluată şi tendinţa de creştere este susţinută de aşteptările privind dividendele mari“, scrie Andrei Rădulescu în raportul trimis la ECONOMICA.NET.
Analistul avertizează, ca de obicei, şi asupra riscului deteriorării climatului financiar global, respectiv intern: „într-un scenariu negativ, acţiunea SIF3 ar putea scădea până la 0,565 lei“.
Creşterea acţiunilor SIF este stimulată şi de eventualitatea schimbării conducerilor acestora în primăvară.
După ce, fostul preşedinte al SIF Banat Crişana (SIF1), Ioan Cuzman s-a împăcat cu contestatarii săi, doar la SIF Transilvania (SIF3) şi la SIF Oltenia (SIF5) perspectivele au rămas neclare.
La SIF4 se duce un conflict deschis între administratorii de la SAI Muntenia Invest şi grupul de acţionari grupaţi în jurul brokerului Bogdan Juravle. Doar conducerea SIF2 pare să beneficieze de încrederea acţionarilor.
Dividendele oferite de patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare vor fi mai mari decât cele date anul trecut, şi cu 80% într-un caz, potrivit estimărilor unui raport al SSIF Broker Cluj Napoca.
Totuşi dividendele mari „nu îi vor ajuta, însă, multă vreme pe liderii SIF-urilor, mai precis atunci când nu vor mai avea ce vinde. Atunci nu vor mai avea nici din ce da dividende. Ceea ce ne aduce în faţa ipotezei că, mai devreme sau mai târziu, SIF-urile vor dispărea. Cel puţin cele care nu şi-au schimbat strategia de administrare, cum am zis, ca SIF Moldova“, declara nu demult, pentru ECONOMICA.NET, analistul de la SSIF Broker.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt , de obicei modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi pot asuma răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.