Liberty, parte din grupul GFG Alliance deţinut de Sanjeev Gupta, a convenit un acord condiţionat în vederea achiziţionării siturilor industriale Flemalle şi Tilleur de lângă Liege, Belgia, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea un număr total de 720 de angajaţi, şi situl industrial Dudelange, Luxemburg, care are un număr de 225 de angajaţi, se menţionează în comunicat.
„Această achiziţie susţine planul de extindere pe care grupul îl are în Europa şi care a fost făcut public în anunţul dat de companie pe data de 12 octombrie prin care menţiona acordul condiţionat cu ArcelorMittal pentru achiziţia unor mari topitorii integrate la Galaţi, în România, şi Ostrava, în Republica Cehă, precum şi achiziţionarea unor fabrici la Skopje, în Macedonia, şi la Piombino, în Italia. În total aceste unităţi înglobează un total de 12.500 de angajaţi, dintre care 5.600 la Combinatul de la Galaţi”, se menţionează în comunicat.
Cele două acorduri vor intra în vigoare odată cu aprobarea lor de către Comisia Europeană după îndeplinirea procedurilor impuse de către autorităţile locale, inclusiv încheierea informării şi consultării primăriilor locale şi Comitetelor Europene de Întreprindere (European Works Councils).
Siturile industriale de la Liege şi Dudelange, împreună cu fabricile din Europa de Est şi Italia, reprezintă active profitabile care consolidează prezenţa preponderentă a grupului Liberty în Europa continentală. Aceste active includ şi fabrica Liberty Wheels France de la Chateauroux, care, în urma achiziţiei iminente a acesteia de la Rio Tinto, va include şi cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, localizată în Dunkerque.
„Acestea sunt bunuri patrimoniale care se fac remarcate prin calitatea sporită şi forţa de muncă competentă şi experimentată, pe care le primim cu braţele deschise în reţeaua pe care o clădim în Europa şi care devine din ce în ce mai puternică şi în Alianţa GFG. Scopul nostru va fi acela de a dezvolta relaţii strânse de colaborare cu guvernele, sindicatele şi cu celelalte părţi interesate din toate aceste ţări în vederea optimizării şi creşterii valorii acestor active de o importanţă deosebită atât pentru economia la nivel local cât şi pentru economia la nivel naţional”, a declarat directorul executiv al GFG Alliance, Sanjeev Gupta, făcând referire la fabricile din Belgia şi Luxemburg.
Potrivit lui Jay Hambro, directorul de investiţii al alianţei GFG Alliance, aceste fabrici fac obiectul unei încorporări importate şi logice în lanţul companiei de distribuţie integrat european care este în proces de extindere.
„Prin pătrunderea pe aceste pieţe cheie şi marcarea extinderii teritoriale, punem baze durabile şi ne consolidăm poziţia competitivă la nivel internaţional. Suntem încântaţi de integrarea acestor fabrici în flota noastră şi de extinderea modelului nostru de afaceri inovativ, care se bazează pe menţinerea nivelului de competenţă, integrarea pe verticală şi asigurarea unei producţii durabile în aceste locaţii excepţionale”, a spus Hambro.
Ultimele trei fabrici reprezintă o a doua parte dintr-un ansamblu total de vânzări de locaţii asupra cărora ArcelorMittal şi autorităţile europene ce se ocupă cu reglementarea în domeniul concurenţei au convenit în scopul achiziţionării gigantului siderurgic Ilva, care este cel mai mare producător de produse plate din oţel carbon.
Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru elaborarea unei tranzacţionări care să satisfacă cerinţele impuse de Comisia Europeană şi să creeze un viitor sigur pentru aceste afaceri în cadrul alianţei GFG Alliance.