Cumpărături instant și fără comision disponibile în România. Plățile pe loc, fără card, prind aripi și la noi în țară

În România au apărut trei noi sisteme de plăți online, iar numărul acestora va crește după ce va apărea și norma europeană PSD 3, care oferă și mai multe facilități fintech-urilor de acest gen. Prin aceste noi aplicații, care presupun efectuarea plăților instant, din cont în cont, comisioanele ajung la 0,3% pentru companii și chiar 0% pentru persoane fizice, față de 0,7-0,8% cât presupune folosirea actualelor sisteme dezvoltate în jurul cardurilor Visa și Mastercard.
Gabriela Ţinteanu - mar, 15 oct. 2024, 21:58
Cumpărături instant și fără comision disponibile în România. Plățile pe loc, fără card, prind aripi și la noi în țară
Compania BLIK Romania, cu sediul în București, a obținut autorizația de funcționare a sistemului de plăți BLIK România. Această decizie va facilita extinderea sistemului de plăți BLIK în moneda locală (RON) și va deschide colaborări cu prestatori de servicii de plată locali. În primă fază, operatorul va pune accent pe dezvoltarea plăților în e-commerce, răspunzând astfel creșterii rapide a sectorului online din România.
Dezvoltat de către TRANSFOND, RoPay este, la rândul său, un serviciu de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcție de propria strategie. Serviciul RoPay intră în producție treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcționalități și acoperă noi situații de utilizare, iar utilizatorii se familiarizează cu serviciul. Prima utilizare disponibilă este pentru plăți P2P (”person-to-person”) în proximitate.
De fapt apariția acestor fintech-uri în România sunt urmarea unor Diective europene, PSD 2 și PSD 3. În plus, Banca Centrală Europeană a anunțat că va implementa un nou sistem de plăți online care va permite plățile din cont în cont, fără să mai ai nevoie de un card bancar. Pur și simplu scrii suma si contul bancar al beneficiarului.
Aceste schimbări vin cu reduceri substanțiale de costuri.  Acum plătești 0,7%-0,8% din suma transferată pentru că faci tranzacția în baza unui card. Prin noile sisteme de plată online, acest comision se reduce la 0,3% pentru firme și pot merge chiar la 0% pentru persoanele fizice. La ora actuală sunt două forme de asigurare împotriva fraudei electronice: unele firme de plăți instant îți oferă posibilitatea să scanezi un cod QR ca să fie banca sigură că tu faci tranzacția sau altele, îți oferă posibilitatea să primești un cod de șase cifre care să îți ofere siguranta că tu ai făcut tranzacția.
Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...