Cum se vede criza Coronavirus în cumpărăturile uzuale – Cheltuielile au crescut cu 37%. Am trecut de la „provizii”, la shopping online
Analiștii companiei de cercetare Nielsen au analizat comportamentul de cumpărare al cetățenilor din 100 de țări în contextul pandemiei de coronavirus, rezultatul fiind identificarea a șase etape de comportament care se leagă direct de preocupările privind noul virus. În prima etapă, s-a observat un comportament proactiv îndreptat către creșterea imunității și starea generală de sănătate, ea fiind urmată de managementul reactiv al sănătății, când cumpărăturile de produse de protecție au explodat. A treia și a patra etapă sunt cele de acumulare de provizii și pregătirea pentru traiul în carantină, urmate de experiență reală a unei vieți pline de restricții. Ultima etapă va fi cea a reîntoarcerii la normal, la “noul normal”.
Din datele Nielsen, România este acum, la o luna de la declanșarea locală a pandemiei, deja în stagiul 5, cel al „vieții cu restricții”. Am intrat în această etapă în data de 24 martie odată cu interzicerea deplasărilor, conform celei de a treia Ordonanță Militară. Am trecut astfel rapid din etapa de pregătire, în cea de carantină.
Din acest moment, companiile vor trebui să se concentreze pe a înțelege nevoile și temerile consumatorilor și a-și adapta lanțul de distribuție și oferta de produse astfel încât să înlăture noile bariere de consum și să ușureze accesul consumatorilor la produsele lor. „Se naște un nou context de retail. Consumatorii care înainte erau ezitanți în a adopta cumpărăturile online, fie pentru că aveau rețineri în a adopta tehnologia fie pentru că preferau să aleagă personal produsele proaspete, au experimentat acum această modalitate de cumpărare și este puțin probabil că vor renunta la ea în viitor”, este de părere Ryan ZHOU, Nielsen Vice President FMCG, Connect China.
„Cu alte cuvinte, companiile care pot convinge consumatorii, cu ajutorul acceleratorilor identificați (calitate& eficientă, producția locală ori agilitatea de a se adapta la noile tehnologii din retail) sunt cele care își vor reveni cel mai rapid și își vor păstra fideli consumatorii în perioada următoare, în noul normal”, mai transmite Nielsen, printr-un comunicat.
Cât au cumpărat românii în ultimele trei săptămâni
În ceea ce privește comportamentul consumatorilor din România până în faza actuală, studiul Nielsen indică relevă că în perioada 23-15 martie, românii au cheltuit pe produse de larg consum cu 37,2% mai mult față de aceeași perioada a anului 2019. Macro-categoriile cu dinamică cea mai accentuată au fost produsele de îngrijire personală (+65,6%) și cele alimentare (+42%), în timp ce produsele pentru îngrijirea locuinței au crescut în total cu „numai” 23,4%. Această creștere a fost accentuată în mod special în ultima săptămâna a intervalului (9-15 martie), echivalentă etapei a treia de „pregătire a proviziilor”, când unele tipuri de produse au înregistrat creșteri spectaculoase de volume – cum ar fi conservele de peste +298%, săpunurile și produsele de igienă personală +466% sau paștele făinoase +378%.
Nielsen Holdings plc (NYSE:NLSN) este o companie globala de masurare si analiza de date care livreaza cea mai completa imagine asupra consumatorilor si pietelor din intreaga lume.