E adevărat că divergenţele dintre Paris şi Berlin se fac mai tare simţite în ultima vreme, între liderul francez dornic de mai multă solidaritate în Europa si lidera germană, atentă la rigoarea bugetară. Un echilibru greu de menţinut.
Ne-am obisnuit deja ca înaintea fiecărui summit european, preşedintele Franţei să se întâlnească între patru ochi cu cancelara Germaniei.
Regula a fost mentinută si la acest summit, François Hollande si Angela Merkel au stat de vorbă cel putin o jumătate de oră înaineta debutului Consiliului euroepand e la Bruxelles pentru a „verifica că cele două părti sunt de acord în privinta principalelor subiecte pe ordinea de zi” precizează presedintia franceză citată de agentiile d epresă. O institutie ce trece însă sub tăcere punctele de divergentă, scrie RFI Romania.
E si motivul pentru care în 5 summituri europene de când e la putere socialistul François Hollande, Franta si Germania nu au impulsionat nimic semnificativ si mai ales nu au trimis – cum aveau obiceiul s-o facă – o scrisoare comună celorlalti parteneri. Motorul Europei dă asadar rateuri dar suntem încă departe de divort, temporizează un specialist german citat de ziarul Libération.
Suspiciunile, întrebările si plângerile de o parte si de alta ar fi pentru moment pâinea cotidiană a celor care mediază această complicată relatie. Lipsa unei dinamici franco-germane se face simtită în aceste momente grele prin care trece Uniunea europeană, în particular zona euro. In două dosare esentiale Angela Merkel si François Hollande sunt pe pozitii complet diferite. Lidera germană doreste ca un nou tratat european să fie negociat începand cu anul viitor. Presedintele francez mai are în memorie anul 2005 când tabăra sa politică s-a divizat enorm pe tema proiectului de constitutie europeană si deci vrea să amâne cât mai mult o nouă problemă de acest gen. Apoi, în timp ce Parisul vrea să mutualizeze datoriile din zona euro, Berlinul spuen că această solutie nici nu se poate pune în discutie.