Mai ţineţi minte cuponiada din 1990? Acţiunile populaţiei valorează acum 250 de milioane de euro, iar banii „zac nefolosiţi”

25 09. 2017
euro_bani_acte_657495857_57271800

În urma împărțirii cupoanelor de acțiuni în 1991-1994, distribuite în cadrul programului de privatizare in masă, o parte din populație a vândut cupoanele de acțiuni, alții încasează anual ceva dividente de pe urma lor, dar majoritatea au și uitat că au un astfel de certificat de acțiuni. După calculele făcute de ASF, prin vocea vicepreședintelui responsabil cu acest sector, există opt milioane de deținători de cupoane a căror valoare este de circa 250 de milioane de euro. „Sunt bani care nu circulă în economie. Nu poți lăsa o astfel de sumă neutilizată dacă ești un stat care gândește economic”.

În acest context, Mircea Ursache spune că propune două variante care să conducă la exploatarea acestor acțiuni chiar în favoarea micilor investitori, care nu își pierd dreptul de proprietate asupra acestor acțiuni nici după moarte (cupoanele de acțiuni împărțite în 1990 se moștenesc). Una dintre variante, discutată incipient cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prevede înființarea unui fond de investiții care să administreze și implicit să rentabilizeze aceste cupoane de acțiuni prin tranzacții. Administrarea lor nu poate fi făcută însă fără acordul proprietarului. Prima întâlnire cu BERD va avea loc pe 8 octombrie.

Cea de-a doua variantă propusă de ASF vizează consolidarea valorii acțiunilor deținute de cuponari. Acest fapt ar echivala cu readucerea la zi a valorii acțiunilor deținute, chiar dacă acest lucru ar însemna ca proprietarul să dețină mai puține acțiuni dar de o valoare mult mai mare. Primele calcule indică o „mărire a valorii acţiunii de la 0,1 lei, la 2,5 lei. Pentru cei care nu participă la consolidare, rămâne de văzut care va fi valoarea la care ei vor fi despăgubiți”, a mai spus Ursache, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia.