Cupru Min, liber la privatizare, după ce a câştigat procesele cu fostul investitor
‘Listarea la bursă a companiei este soluţia propusă de Ministerul Economiei. Aceasta întrucât compania nu mai este grevată de procesele pe care le avea cu fostul investitor, procese pe care le-a câştigat’, a spus Găman, prezent la Forumul Minier Român.
El a adăugat că Cupru Min este o companie pe profit şi care nu are datorii la stat, dar are un necesar mare de investiţii.
Citeşte şi Statul, prin Cupru Min, sapă deja în muntele unde e şi Roşia Montană
La mijlocul lunii decembrie 2013, Ministerul Economiei a anunţat că va elabora o nouă strategie de investiţii la Cupru Min, după ce niciuna dintre cele două companii interesate de Cupru Min nu a depus oferte angajante pentru a cumpăra concentrat de cupru de la Cupru Min.
‘Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10,00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus ofertă angajantă în etapa finală a procedurii’, se arată într-un comunicat al ME.
Reprezentanţii ministerului explicau faptul că, pe parcursul negocierilor, ambii participanţi au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, stabilite prin caietul de sarcini, vizând în principal preţul minim sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii.
‘Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din caietul de sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri, deoarece ar fi fost încălcate principiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor. Ţinând cont de observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum şi condiţiile din caietul de sarcini, urmând a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min’, se mai preciza în comunicat.
În primele zece luni ale anului trecut, Cupru Min a avut un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a consemnat un profit de 11 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei în această perioadă s-au ridicat la 138,5 milioane de lei. De asemenea, în ultimele şapte luni din 2013, a fost dublat volumul de investiţii în descopertă, crescând, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni.
Înfiinţată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extracţia şi prepararea minereurilor cuprifere sărace de la Roşia Poieni. Zăcământul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un conţinut mediu de 0,353% cupru şi cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.