Cupru Min: Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper pentru preluarea companiei

Compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min Abrud, menţionând că sunt dificultăţi în negocierile cu guvernul român.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 07:58
Cupru Min: Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper pentru preluarea companiei

„Valhalla şi consorţiul se confruntă cu dificultăţi în convenirea unui acord formal privind proiectul din România (…) Roman Copper a negociat cu Guvernul român pentru a încheia o înţelegere formală pentru preluarea tuturor acţiunilor Cupru Min Abrud. Până acum, părţile nu au reuşit să ajungă la un acord formal pentru oficializarea tranzacţiei”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Valhalla Resources.

Valhalla notează că a plătit, odată cu intrarea în consorţiu, 750.000 de dolari americani pentru a finanţa parţial garanţia depusă la licitaţia pentru Cupru Min.

Valhalla Resources, înregistrată la Vancouver, este o firmă de explorare de zăcăminte minerale, vizând descoperirea şi dezvoltarea de oportunităţi în sectorul metalelor de bază şi preţioase în Turcia şi România.

În România, Valhalla explorează la Dealul Bratosin (judeţele Hunedoara şi Arad) prin intermediul Transylvania Minerals, firmă controlată prin Valhalla Cipru. La explorarea perimetrului a participat şi gigantul Barrick Gold, cea mai mare companie minieră din lume axată exclusiv pe aur, în parteneriat cu Valhalla.

Roman Copper, înregistrată la Toronto, a câştigat la sfârşitul lunii martie licitaţia cu strigare pentu Cupru Min, la un preţ de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori mai mare faţă de preţul de pornire, de 57,3 milioane euro. Garanţia de participare la licitaţie a fost de aproximativ 1,1 milioane de euro, echivalentul a circa 1,5 milioane de dolari SUA.

Roman Copper a fost înfiinţată în luna noiembrie a anului trecut de către banca de investiţii Bayfront Capital Partners, din Toronto, ca vehicul special pentru a participa la licitaţia pentru Cupru Min.

Trei directori ai Valhalla, Michael Williams, Joel Hayes şi Stacy Quinney, au fost numiţi pe 10 aprilie în conducerea Roman Copper, responsabili de finalizarea cu succes a negocierilor pentru privatizare.

Valhalla Resources este listată la bursa de la Toronto, fiind controlată de grupul canadian McLeod Williams Capital, din Vancouver, care se prezintă drept o firmă de capital de risc specializată în structurarea, finanţarea şi administrarea de companii miniere de explorare aflate la început de activitate, în vederea sprijinirii proiectelor până în faza de dezvoltare.

Ministerul Economiei a anunţat în 7 aprilie că negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil, întrucât Roman Copper a respins condiţiile cerute de partea română, astfel că procesul de privatizare va fi reluat.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat miercuri că rezultatul negocierilor cu Roman Copper a dovedit că statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente şi evaluări efectuate de o firmă cunoscută internaţional.

El a afirmat că au existat „câteva vicii de procedură”, dar a precizat că vrea să reformuleze această declaraţie, notând că negocierea pe contract nu a „funcţionat” foarte bine.

„Aveam toate motivele să jubilez, dar negocierea pe contract nu a funcţionat foarte bine „, a spus Ungureanu.

Firma canadiană a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumpărare a Cupru Min, dar întrucât nu a acceptat condiţiile impuse de partea română acordul nu a mai fost încheiat.

Condiţiile cerute de Ministerul Economiei erau ca firma canadiană să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX, patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010.

Un document oficial prezentat anterior de MEDIAFAX relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Compania din Abrud a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...