Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului şi ce se întâmplă cu inflaţia şi deficitul bugetar – sondaj CFA România

Curs BNR - Sondaj CFA România. Leul se va deprecia în faţa euro, în următoarele 12 luni, cred 89% dintre participanții la sondajul lunar realizat de Asociația CFA România. 11% prognozează o stagnare pentru cursul EUR/RON. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,95%. Deficitul bugetar va creşte până la 7,3%. De asemenea, analiştii CFA România anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară în acest an, rata dobânzii cheie ajungând astfel la 6% la finalul anului, faţă de 6,5%, cât este în prezent.
Ion Dobreanu - lun, 16 sept. 2024, 10:28
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului şi ce se întâmplă cu inflaţia şi deficitul bugetar - sondaj CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna august, cu 5,2 puncte până la valoarea de 46,8 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 10,2 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat cu 4,9 puncte.

„Se observă o evoluție divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiții curente crește, anticipatiile scad accentuat, în condițiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvență ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipatiile de deficit public extrem de ridicat conduc la așteptarea unei majorări a fiscalității în anul următor”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Inflaţie

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În același timp, 50% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 33% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

Curs euro/leu

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 89% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

Dobânda cheie

Analiştii CFA România anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară în acest an, astfel încât rata dobânzii cheie va ajunge la 6% la finalul anului, potrivit sondajului realizat lunar de Asociaţia CFA România. În prezent, dobânda cheie este 6,5% pe an.

Pentru 2025, participanții anticipează încă 4 reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului viitor.

Deficitul bugetar

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze şi este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 2%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Preţurile locuinţelor

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% previzionează o creştere. De asemenea 28% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% că sunt supraevaluate.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 13 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;

Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociația CFA România este una dintre cele peste 170 de societăți membre ale CFA Institute, și are misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru......
Klaus Iohannis a susținut la reuniunea Consiliului European crearea unei adevărate Uniunii Energetice Europene
Klaus Iohannis a susținut la reuniunea Consiliului European crearea unei adevărate Uniunii Energetice Europene
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc ...
Xiaomi Black Friday. Compania oferă reduceri de peste 35% la smartphone-uri și 50% la dispozitive AIoT
Xiaomi Black Friday. Compania oferă reduceri de peste 35% la smartphone-uri și 50% la dispozitive AIoT
Xiaomi anunță astăzi promoțiile de Black Friday ce oferă pasionaților de tehnologie oportunitatea de a achiziționa ...
IKEA raportează un profit operațional în creștere pentru anul financiar 2024, în ciuda scăderii veniturilor ca urmare a reducerii prețurilor
IKEA raportează un profit operațional în creștere pentru anul financiar 2024, în ciuda scăderii veniturilor ca urmare ...
Inter IKEA, proprietarul celui mai mare brand de mobilier din lume, a raportat profituri mai ridicate pentru 2024, pe fondul ...