Euro peste 5 lei, la cursul BNR, inflaţie în uşoară scădere – CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna decembrie a anului trecut cu 9 puncte, la valoarea de 56,6 puncte. Potrivit unui comunicat al CFA România, această situaţie s-a datorat majorării ambelor componente ale indicatorului. Leul se va deprecia în perioada următoare, cred 71% dintre participanţiii la sondajul CFA. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.
AGERPRES - lun, 29 ian. 2024, 10:27
Euro peste 5 lei, la cursul BNR, inflaţie în uşoară scădere - CFA România

„Incertitudinea fiscală ridicată precum şi anticipaţiile de majorare a fiscalităţii în condiţiile unui deficit bugetar ridicat persistent va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaţionist. Astfel, participanţii la sondaj anticipează o reducere a ratei inflaţiei cu mai puţin de un punct procentual în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scăzut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mică cu mai puţin de un punct procentual comparativ cu rata inflaţiei înregistrată în luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni faţă de 88% in exerciţiul anterior.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 37% dintre participanţii la sondaj anticipează o scădere a acestora în timp ce 50% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 71% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2023 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,8% din PIB, iar pentru 2024 participanţii la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,6%.

Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2%, iar pentru anul 2024 anticipaţiile de creştere economică se situează la 2,6%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Un miliardar turc vrea să se bată cu giganţii din China pe piaţa de nichel
Un miliardar turc vrea să se bată cu giganţii din China pe piaţa de nichel
Miliardarul turc Robert Yuksel Yildirim a demarat un program de fuziuni şi achiziţii, cu o valoare de două miliarde de dolari, pentru cumpărarea de mine de nichel, mizând pe faptul că preţul......
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, ...
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri ...
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen a confirmat că se alătură grupului în creștere de producători auto care se angajează să mențină prețurile ...