Euro ar putea ajunge la 4,81 lei, anul viitor. Moneda naţională, cea mai slabă evoluţie din Europa Centrală şi de Est, în 2019 – sondaj Reuters

Anul viitor, leul românesc ar urma să se deprecieze, la 4,81 pentru un euro, de la 4,725, conform sondajului realizat de Reuters în perioada 1-3 iulie în rândul a 34 de analişti. Leul românesc a înregistrat, în acest an, cea mai slabă performanţă din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate şi a sporirii dezechilibrelor economice, apreciază analiştii intervievaţi de Reuters.
Economica.net - vin, 05 iul. 2019, 08:26
Euro ar putea ajunge la 4,81 lei, anul viitor. Moneda naţională, cea mai slabă evoluţie din Europa Centrală şi de Est, în 2019 - sondaj Reuters

„Când te confrunţi cu adâncirea deficitului public şi a celui de cont curent, în pofida îmbunătăţirii evoluţiei activelor riscante pe plan global, încă ne aşteptăm ca moneda României să aibă o evoluţie mai puţin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE”, a apreciat Ciprian Dascălu, economist şef pentru România la ING.

Deficitul bugetar consolidat al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.

Principalele valute din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar urma să se aprecieze uşor faţă de euro în următorul an, conform unui sondaj realizat de Reuters, deoarece băncile centrale din regiune indică menţinerea unor rate stabile ale dobânzilor, spre deosebire de politicile anunţate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE).

În Ungaria, analiştii se aşteaptă ca forintul se se aprecieze cu 0,77% faţă de euro, la 320 de forinţi pentru un euro, în timp ce în Polonia zlotul ar urma să se aprecieze cu 0,5% faţă de moneda comună, la 4,22 zloţi pentru un euro, iar coroana cehă se va aprecia uşor, la 25,30 pentru un euro.

Analiştii se aşteaptă ca în acest an băncile centrale din Polonia, Ungaria şi Cehia să nu modifice ratele dobânzilor, în pofida majorării inflaţiei, în contrast cu autorităţile de politică monetară din SUA, care au indicat că ar putea majora costul creditului ca răspuns la inflaţia slabă şi riscurile la adresa comerţului global.

Majorarea salariilor a stimulat avansul economiei în Europa Centrală, accelerând inflaţia, spre deosebire de încetinirea din zona euro.

„Cea mai mare provocare ar fi o reducere a ratei dobânzii de către BCE, ne aşteptăm la o scădere chiar cu 20 de puncte de bază şi la extinderea programului de relaxare cantitativă (QE)”, a explicat Tatha Ghose, economist la Commerzbank.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a reiterat miercuri că rata dobânzii ar putea să nu fie modificată până în 2022, în pofida majorării inflaţiei în 2019 şi în 2020.

Şi băncile centrale din Ungaria şi Cehia au menţinut nemodificată rata dobânzii în iunie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...